Vlada Crne Gore: Temeljni ugovor sa SPC usaglašen sa ustavom, primjedbe neosnovane

Srna
Foto: Gov.me

PODGORICA - Temeljni ugovor između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) u svemu je usaglašen sa Ustavom i zakonima Crne Gore, saopšteno je iz crnogorske Vlade.

U zvaničnom mišljenju usvojenom na sjednici Vlade navodi se da su neosnovane inicijative kojima se predlaže da Ustavni sud pokrene postupak za ocjenu usaglašenosti sa Ustavom i zakonom Temeljnog ugovora, objavljenog u “Službenom listu” 31. avgusta 2022. godine.

Ovu inicijativu Ustavnom sudu je uputio SDP 9. marta prošle godine uz obrazloženje da je Temeljni ugovor u suprotnosti sa pravnim poretkom Crne Gore u svojoj ukupnosti, kao i u pojedinim odredbama.

Crnogorska Vlada je isti stav zauzela i povodom slične inicijative za ocjenu ustavnosti i zakonitosti ugovora između Crne Gore i SPC, koju je 8. novembra 2022. godine podnijela Radmila Mijanović.

Prijedlog mišljenja povodom inicijativa za ocjenu ustavnosti Vlada je pripremila i o njemu raspravljala i glasala nakon što je to zatraženo iz Ustavnog suda Crne Gore pred kojim su podnijete inicijative za ocjenu ustavnosti i zakonitosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana