Вијести: Амбасадори ЕУ забринути за стабилност Владе Црне Горе

ГС
Са јучерашњег радног доручка Абазовића са амбасадорима држава чланица ЕУ
Foto: Влада Црне Горе | Са јучерашњег радног доручка Абазовића са амбасадорима држава чланица ЕУ

ПОДГОРИЦА- Амбасадори земаља Европске уније изразили су забринутост да би потписивање Темељног уговора између Владе Црне Горе и Српске православне цркве могло да изазове политичку нестабилност и доведе чак и до пада Владе, пишу подгоричке "Вијести".

Лист наводи да му је из више извора потврђено да су амбасадори ЕУ то пренели премијеру Црне Горе Дритану Абазовићу на јучерашњем састанку.

Како се наводи, дио амбасадора је упозорио да Црна Гора не смије да пропусти прилику коју има да направи значајне кораке ка чланству у ЕУ, а да за то мора да постоји политичка стабилност.

Абазовић је рекао да разумије забринутост, али да ће Темељни уговор бити на дневном реду Владе у петак и да то питање не може да се одлаже у недоглед, наводе "Вијести".

Амбасадори су изнијели став да је приоритет европска агенда Владе, а да Темељни уговор није дио те агенде. Нагласили су да се не баве садржајем текста Темељног уговора и да је пожељно рјешење свих спорних питања у друштву, а не њихово одлагање, али да сматрају да је, ако је цијена тога пад Владе и тиме одлагање ЕУ интеграција, разумно избјећи такав сценарио.

На сајту Владе Црне Горе објављено је да су Абазовић, шефица Делегације ЕУ у Црној Гори Кристина Оана Попа и амбасадорка Јанина Хребичкова 4. јула одржали радни доручак са амбасадорима држава чланица ЕУ у Црној Гори.

Абазовић је истакао да у циљу фокусирања на европску агенду и реформски процес, тешка питања морају бити рјешавана одмах, без задршке и условљања, наведено је у саопштењу.

Радни доручак је организован поводом почетка чешког предсједавања ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана