Vijesti: Ambasadori EU zabrinuti za stabilnost Vlade Crne Gore

GS
Sa jučerašnjeg radnog doručka Abazovića sa ambasadorima država članica EU
Foto: Vlada Crne Gore | Sa jučerašnjeg radnog doručka Abazovića sa ambasadorima država članica EU

PODGORICA- Ambasadori zemalja Evropske unije izrazili su zabrinutost da bi potpisivanje Temeljnog ugovora između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve moglo da izazove političku nestabilnost i dovede čak i do pada Vlade, pišu podgoričke "Vijesti".

List navodi da mu je iz više izvora potvrđeno da su ambasadori EU to preneli premijeru Crne Gore Dritanu Abazoviću na jučerašnjem sastanku.

Kako se navodi, dio ambasadora je upozorio da Crna Gora ne smije da propusti priliku koju ima da napravi značajne korake ka članstvu u EU, a da za to mora da postoji politička stabilnost.

Abazović je rekao da razumije zabrinutost, ali da će Temeljni ugovor biti na dnevnom redu Vlade u petak i da to pitanje ne može da se odlaže u nedogled, navode "Vijesti".

Ambasadori su iznijeli stav da je prioritet evropska agenda Vlade, a da Temeljni ugovor nije dio te agende. Naglasili su da se ne bave sadržajem teksta Temeljnog ugovora i da je poželjno rješenje svih spornih pitanja u društvu, a ne njihovo odlaganje, ali da smatraju da je, ako je cijena toga pad Vlade i time odlaganje EU integracija, razumno izbjeći takav scenario.

Na sajtu Vlade Crne Gore objavljeno je da su Abazović, šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Kristina Oana Popa i ambasadorka Janina Hrebičkova 4. jula održali radni doručak sa ambasadorima država članica EU u Crnoj Gori.

Abazović je istakao da u cilju fokusiranja na evropsku agendu i reformski proces, teška pitanja moraju biti rješavana odmah, bez zadrške i uslovljanja, navedeno je u saopštenju.

Radni doručak je organizovan povodom početka češkog predsjedavanja EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana