Већину дроге преко Хрватске кријумчари тзв. Балкански картел

Срна
Већину дроге преко Хрватске кријумчари тзв. Балкански картел

ЗАГРЕБ- Већину дроге, која преко Хрватске тражи свој пут у остатку Европе, кријумчари такозвани Балкански картел, пренијели су данас хрватски медији.

Према процјенама стручњака, кријумчаре више од 60 одсто дроге која разним рутама улази у Европу.

Дражен Растовић, руководилац Службе криминалитета дрога ПНУСКОК-а, рекао је да се ради о држављанима југоисточне Европе, првенствено Србије, Црне Горе, Хрватске и БиХ, који кроз криминалне ћелије учествују у финансирању, орзанизовању, кријумчарењу и дистрибуцији кокаина.

У само четири акције у луци Плоче прошле године су заплијенили готово тону кокаина и хероина, међу којима је била и највећа пљенидба хероина у историји Хрватске, у броду који је из Јужне Америке у Плоче дошао преко Турске.

Сматра се, како наводе, да полиција добро ради свој посао ако заплијени 20 до 30 одсто дроге, што значи да 70 одсто оног што крене на пут дође до коначне дестинације.

Дрога у Хрватску стиже из Јужне Америке и Азије, а онда се дистрибуише на европским нарко-тржиштима, укључујући и хрватско.

Хрватска полиција је у само двије акције заплијенила дрогу тржишне вриједности 17 милиона евра, што је, како истичу, износ због кога и на полицијској конференцији за медије, изложени плијен чувају до зуба наоружани специјалци.

У истој луци, која је практична кријумчарима, прошле године су хрватска полиција и царина пресреле и највећу количину кокаина, а готово 600 килограма дроге било је положено у дно контејнера с бананама.

Ни у једној од акција полиција није никога ухапсила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана