Većinu droge preko Hrvatske krijumčari tzv. Balkanski kartel

Srna
Većinu droge preko Hrvatske krijumčari tzv. Balkanski kartel

ZAGREB- Većinu droge, koja preko Hrvatske traži svoj put u ostatku Evrope, krijumčari takozvani Balkanski kartel, prenijeli su danas hrvatski mediji.

Prema procjenama stručnjaka, krijumčare više od 60 odsto droge koja raznim rutama ulazi u Evropu.

Dražen Rastović, rukovodilac Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a, rekao je da se radi o državljanima jugoistočne Evrope, prvenstveno Srbije, Crne Gore, Hrvatske i BiH, koji kroz kriminalne ćelije učestvuju u finansiranju, orzanizovanju, krijumčarenju i distribuciji kokaina.

U samo četiri akcije u luci Ploče prošle godine su zaplijenili gotovo tonu kokaina i heroina, među kojima je bila i najveća pljenidba heroina u istoriji Hrvatske, u brodu koji je iz Južne Amerike u Ploče došao preko Turske.

Smatra se, kako navode, da policija dobro radi svoj posao ako zaplijeni 20 do 30 odsto droge, što znači da 70 odsto onog što krene na put dođe do konačne destinacije.

Droga u Hrvatsku stiže iz Južne Amerike i Azije, a onda se distribuiše na evropskim narko-tržištima, uključujući i hrvatsko.

Hrvatska policija je u samo dvije akcije zaplijenila drogu tržišne vrijednosti 17 miliona evra, što je, kako ističu, iznos zbog koga i na policijskoj konferenciji za medije, izloženi plijen čuvaju do zuba naoružani specijalci.

U istoj luci, koja je praktična krijumčarima, prošle godine su hrvatska policija i carina presrele i najveću količinu kokaina, a gotovo 600 kilograma droge bilo je položeno u dno kontejnera s bananama.

Ni u jednoj od akcija policija nije nikoga uhapsila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana