Вечерњи: Хрватска увози неквалификовану радну снагу

Танјуг
Вечерњи: Хрватска увози неквалификовану радну снагу

ЗАГРЕБ - Док западне земље привлаче образоване раднике, Хрватска увози слабо образовану радну снагу, гдје углавном долазе самци, мушкарци који с ниским платама не могу да преживе са породицом, пишу данас Вечерњи лист.


Колико мала Хрватска треба да уведе страних радника да би досегнула просјечан стандард држава Европске уније, како не би сви који данас раде, када буду одлазили у пензију, одлазили у јад и биједу, пита то сликовито Жељко Ловринчевић с Економског института.

Државу чине њени становници, стандард јој осигуравају запослени грађани и институције које раде за јавно добро, а будућност дјеца и млади, наводе Вечерње новости.

У само 30 година Хрватска је изгубила готово милион људи и данас, према процијенама демографа, броји свега 3,85 милиона сталних становника, међу којима је удио грађана старости од 65 и више година премашује удио дјеце и младих до 19 година.

Те се зато, како се наводи, Хрватска и убраја међу најстарије нације у свијету.

С таквом структуром становништва, с интензивним исељавањем грађана посљедњих осам година и “одливом мозгова” не може ни да има већи економски раст, него се одржава на површини стихијским увозом радне снаге и с надом да ће се барем дио исељених вратити како би сви грађани могли достојно да живи.

Министар финансија Здравко Марић на конферанцији “Хрватска какву требамо”, говорећи да свима мора да буде циљ повећање животног стандарда, казао је да од 100 до 150 хиљада нових квалитетних радних мјеста значи мање главобоље и пуно јачи и одрживији раст, којим би се лакше достигао просјечан европски стандард.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана