Večernji: Hrvatska uvozi nekvalifikovanu radnu snagu

Tanjug
Večernji: Hrvatska uvozi nekvalifikovanu radnu snagu

ZAGREB - Dok zapadne zemlje privlače obrazovane radnike, Hrvatska uvozi slabo obrazovanu radnu snagu, gdje uglavnom dolaze samci, muškarci koji s niskim platama ne mogu da prežive sa porodicom, pišu danas Večernji list.


Koliko mala Hrvatska treba da uvede stranih radnika da bi dosegnula prosječan standard država Evropske unije, kako ne bi svi koji danas rade, kada budu odlazili u penziju, odlazili u jad i bijedu, pita to slikovito Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta.

Državu čine njeni stanovnici, standard joj osiguravaju zaposleni građani i institucije koje rade za javno dobro, a budućnost djeca i mladi, navode Večernje novosti.

U samo 30 godina Hrvatska je izgubila gotovo milion ljudi i danas, prema procijenama demografa, broji svega 3,85 miliona stalnih stanovnika, među kojima je udio građana starosti od 65 i više godina premašuje udio djece i mladih do 19 godina.

Te se zato, kako se navodi, Hrvatska i ubraja među najstarije nacije u svijetu.

S takvom strukturom stanovništva, s intenzivnim iseljavanjem građana posljednjih osam godina i “odlivom mozgova” ne može ni da ima veći ekonomski rast, nego se održava na površini stihijskim uvozom radne snage i s nadom da će se barem dio iseljenih vratiti kako bi svi građani mogli dostojno da živi.

Ministar finansija Zdravko Marić na konferanciji “Hrvatska kakvu trebamo”, govoreći da svima mora da bude cilj povećanje životnog standarda, kazao je da od 100 do 150 hiljada novih kvalitetnih radnih mjesta znači manje glavobolje i puno jači i održiviji rast, kojim bi se lakše dostigao prosječan evropski standard.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana