Уставни суд објавио мишљења судија који нису били за „упозорење“ о Милановићу

Танјуг
Foto: Херцеговина.инфо

ЗАГРЕБ - Уставни суд Хрватске данас је објавио издвојена мишљења троје судија који нису гласали за забрану изборне кандидатуре Зорану Милановићу док је на дужности предсједника земље, у којем наводе да предсједник не смије учествовати на изборима, али замјерају начин доношења „упозорења“.

У саопштењу наводе да је предсједник суда Мирослав Шепаровић одлучио да јавно објави записник са сједнице суда, службену биљешку састављену у вези са институтом издвојених мишљења у поступку надзора над уставношћу и законитошћу избора од 18. марта и тумачење уставних судија Андреја Абрамовића, Ловорке Кушан и Горана Селанеца, пренијела је Хина.

У службеној билљешци о питању издвојених мишљења које је постављено на сједници Уставног суда наводи се да у конкретном случају судије не могу издвојити мишљење јер се не ради о одлуци ни о рјешењу, већ о посебној надлежности Уставног суда.

„С обзиром да председник суда није желио да оштети ниједног судију у изражавању његовог става... позвао је судије који то желе да писаним путем изразе своје неслагање са усвојеним упозорењем што ће се уврстити у спис као његов саставни дио те унијети у уставносудску базу података и на тај начин учинити доступним свим запосленима у суду. Међутим, нагласио је да, с обзиром да није ријеч о институту издвојеног мишљења, она се уз упозорење Уставног суда неће објавити на мрежним страницама“, наводи се у белешци и записнику са седнице од понедељка.

Против одлуке Уставног суда гласале су судије Андреј Абрамовић и Ингрид Античевић Мариновић, док су двоје коаутора „издвојеног мишљења“ Ловорка Кушан и Горан Селанец напустили сједницу пре гласања.

Саопштење Уставног суда усљедило је након што је издвојено мишљење троје судија објављено на неколико хрватских новинских портала.

Троје судија у „издвојеном мишљењу“ наводе да су судије Уставног суда своје закључке требало детаљније да образложе и да они нису донијети у примјереној форми, односно да поступак судија Уставног суда није био правичан према СДП-у.

Они сматрају да је Уставни суд требало да донесе одлуку, а не упозорење и да то није у складу са Уставним законом о Уставном суду Хрватске.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана