Ustavni sud objavio mišljenja sudija koji nisu bili za „upozorenje“ o Milanoviću

Tanjug
Foto: Hercegovina.info

ZAGREB - Ustavni sud Hrvatske danas je objavio izdvojena mišljenja troje sudija koji nisu glasali za zabranu izborne kandidature Zoranu Milanoviću dok je na dužnosti predsjednika zemlje, u kojem navode da predsjednik ne smije učestvovati na izborima, ali zamjeraju način donošenja „upozorenja“.

U saopštenju navode da je predsjednik suda Miroslav Šeparović odlučio da javno objavi zapisnik sa sjednice suda, službenu bilješku sastavljenu u vezi sa institutom izdvojenih mišljenja u postupku nadzora nad ustavnošću i zakonitošću izbora od 18. marta i tumačenje ustavnih sudija Andreja Abramovića, Lovorke Kušan i Gorana Selaneca, prenijela je Hina.

U službenoj billješci o pitanju izdvojenih mišljenja koje je postavljeno na sjednici Ustavnog suda navodi se da u konkretnom slučaju sudije ne mogu izdvojiti mišljenje jer se ne radi o odluci ni o rješenju, već o posebnoj nadležnosti Ustavnog suda.

„S obzirom da predsednik suda nije želio da ošteti nijednog sudiju u izražavanju njegovog stava... pozvao je sudije koji to žele da pisanim putem izraze svoje neslaganje sa usvojenim upozorenjem što će se uvrstiti u spis kao njegov sastavni dio te unijeti u ustavnosudsku bazu podataka i na taj način učiniti dostupnim svim zaposlenima u sudu. Međutim, naglasio je da, s obzirom da nije riječ o institutu izdvojenog mišljenja, ona se uz upozorenje Ustavnog suda neće objaviti na mrežnim stranicama“, navodi se u belešci i zapisniku sa sednice od ponedeljka.

Protiv odluke Ustavnog suda glasale su sudije Andrej Abramović i Ingrid Antičević Marinović, dok su dvoje koautora „izdvojenog mišljenja“ Lovorka Kušan i Goran Selanec napustili sjednicu pre glasanja.

Saopštenje Ustavnog suda usljedilo je nakon što je izdvojeno mišljenje troje sudija objavljeno na nekoliko hrvatskih novinskih portala.

Troje sudija u „izdvojenom mišljenju“ navode da su sudije Ustavnog suda svoje zaključke trebalo detaljnije da obrazlože i da oni nisu donijeti u primjerenoj formi, odnosno da postupak sudija Ustavnog suda nije bio pravičan prema SDP-u.

Oni smatraju da je Ustavni sud trebalo da donese odluku, a ne upozorenje i da to nije u skladu sa Ustavnim zakonom o Ustavnom sudu Hrvatske.
 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana