Управа општине Будва у в.д. стању, а критични рок је све ближе

ГС
Управа општине Будва у в.д. стању, а критични рок је све ближе

БУДВА - Општина Будва, односно њена администрација на чијем је челу формално и даље притворени градоначелник Мило Божовић је у в.д. стању, а ако до 1. марта, када истиче петогодишњи мандат актуелном помоћнику Секретаријата за заштиту имовине Ђорђу Зеновићу, не именују руководиоца тог ресора, метропола туризма се може суочити са озбиљним штетним посљедицама.

Да је тако упозорили су у допису, у који су Вијести имале увид, из Секретаријата за заштиту имовине упућеном предсједнику општине, али и предсједнику Скупштине општине Николи Јовановићу који већ 10 мјесеци, од када је Божовић притворен, руководи како парламентом, тако и извршном влашћу.

Након што је прије двије и по године тадашњем секретару за заштиту имовине Николи Пламенцу, који је кадар Демократа, истекао мандат, бивши предсједник општине Марко Царевић му није продужио ангажман, па је руковођење тим општинским ресором преузео Зеновић као помоћник.

Управо је тај Секретаријат за протеклих седам година спасио општинску касу за више од 40 милиона евра, добијајући у корист општине судске пресуде.

"Рјешењем предсједника општине од 1. марта 2019. Ђорђе Зеновић је именован на функцију помоћника секретара за заштиту имовине на мандатни период од пет година", наводи се у допису ресорног секретаријата достављеном челним људима општине и парламента.

Додаје се да је, након истека мандата секретара Николе Пламенца у септембру 2021. Секретаријатом руководио Зеновић и од тада нису постојале озбиљније сметње по функционисање тог општинског органа, како у односу на улагање правних сдредстава у име општине Будва у судским и управним поступцима, тако и у погледу уредног попуњавања трезорских образаца и измирења свих новчаних потраживања према повјериоцима.

"Секретаријат и општина Будва су остварили значајне резултате и по више него очигледним исходима позитивним по интересе општине заштитили смо значајна материјална средства грађана и локалне самоуправе", наводи се у допису.

Упозоравају да 1. марта Зеновићу истиче мандат, те у складу са Законом о локалној самоуправи и Закону о државним службеницима и намјештеницима он ће бити на располагању локалном органу за управљање кадровима.

"Међутим, разлог зашто вам се обраћамо је упозорење на потенцијално озбиљне штетне посљедице које могу настати по функционисање Секретаријата и општине Будва ако од 1. марта овај ресор остане без руководиоца. Оне ће бити директно узроковане немогућношћу да старјешина органа улаже како редовна, тако и ванредна правна средства у име општине, потписује остала акта у циљу заштите интереса општине, као и текућег функционисања Секретаријата, али и да трезорски процесуира сва плаћања која су предвиђена усвојеним буџетом", наводи се у допису.

Додају да је ситуација додатно сложена из разлога што предсједник општине усљед свог физичког одсуства такође неће моћи у законом предвиђеним роковима да у име општине извршава обавезе, односно потписује правно допуштена средства којима се штити интерес општине.

"Управо у циљу избјегавања ове ситуације, као неко ко руководи са два највиша органа у општини Будва, предузмете све у оквиру могућности и овлашћења које вам закон допушта, како би овај орган и општина Будва наставили несметано да функционишу и како би се избјегле потенцијално далекосежне посљедице по локалну самоуправу у будућем периоду", закључује се у допису.

Од 20 функционера који покривају кључне позиције у локалној самоуправи, 90 одсто су вршиоци дужности. Поред тога што Божовић није именовао потпредсједнике, нису спроведени конкурси за његове најближе сараднике.

В.д. стање, ако је судити по званичној информацији са сајта општине Будва, једино није у Служби главног администратора, Секретаријату за друштвене дјелатности и Служби заштите и спасавања, пишу Вијести.  Вршиоци и вршитељке дужности су у Секретаријату за инвестиције, Секретаријату за комунално стамбене послове, Секретаријату за финансије, Секретаријату за привреду, Секретаријату за локлану самоуправу, Секретаријату за урбанизам и одрживи развој.

Вршилац дужности је и у Служби Главног градског архитекте, вршилац дужности је и начелник Комуналне полиције и комуналне инспекције, вршилац дужности је и директорка Управе локланих јавних прихода. В.д. стање је и у Служби за јавне набавке и Служби за информационе технологије.

Вршиоци дужности су и помоћници секретара за финансије, начелника Комуналне полиције, али и секретара за урбанизам, а в.д. је и секретар Скупштине општине.

Милу Божовићу биће достављен приједлог 10 одборника коалиције "Будва на првом мјесту - Мило Божовић - ДФ", којим од њега траже да прихвати приједлог одборника Александра Божовића да потпредсједница Општине Будве Маријана Божовић.

Александар Божовић, који припада фракцији коју предводи предсједник Скупштине општине Будва Никола Јовановић, раније је на сједници на којој требало да се гласа за приједлог Мила Божовића да потпредсједница Општине Будве Јасна Докић затражи одлагање сједнице због додатних преговора, те као кандидаткињу предложио Маријану Божовић.

Приједлог да Маријана Божовић буде потпредсједница подржао би и новоосновани клуб одборника "СНП - независни одборник Младен Кажанегра".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана