Uprava opštine Budva u v.d. stanju, a kritični rok je sve bliže

GS
Uprava opštine Budva u v.d. stanju, a kritični rok je sve bliže

BUDVA - Opština Budva, odnosno njena administracija na čijem je čelu formalno i dalje pritvoreni gradonačelnik Milo Božović je u v.d. stanju, a ako do 1. marta, kada ističe petogodišnji mandat aktuelnom pomoćniku Sekretarijata za zaštitu imovine Đorđu Zenoviću, ne imenuju rukovodioca tog resora, metropola turizma se može suočiti sa ozbiljnim štetnim posljedicama.

Da je tako upozorili su u dopisu, u koji su Vijesti imale uvid, iz Sekretarijata za zaštitu imovine upućenom predsjedniku opštine, ali i predsjedniku Skupštine opštine Nikoli Jovanoviću koji već 10 mjeseci, od kada je Božović pritvoren, rukovodi kako parlamentom, tako i izvršnom vlašću.

Nakon što je prije dvije i po godine tadašnjem sekretaru za zaštitu imovine Nikoli Plamencu, koji je kadar Demokrata, istekao mandat, bivši predsjednik opštine Marko Carević mu nije produžio angažman, pa je rukovođenje tim opštinskim resorom preuzeo Zenović kao pomoćnik.

Upravo je taj Sekretarijat za proteklih sedam godina spasio opštinsku kasu za više od 40 miliona evra, dobijajući u korist opštine sudske presude.

"Rješenjem predsjednika opštine od 1. marta 2019. Đorđe Zenović je imenovan na funkciju pomoćnika sekretara za zaštitu imovine na mandatni period od pet godina", navodi se u dopisu resornog sekretarijata dostavljenom čelnim ljudima opštine i parlamenta.

Dodaje se da je, nakon isteka mandata sekretara Nikole Plamenca u septembru 2021. Sekretarijatom rukovodio Zenović i od tada nisu postojale ozbiljnije smetnje po funkcionisanje tog opštinskog organa, kako u odnosu na ulaganje pravnih sdredstava u ime opštine Budva u sudskim i upravnim postupcima, tako i u pogledu urednog popunjavanja trezorskih obrazaca i izmirenja svih novčanih potraživanja prema povjeriocima.

"Sekretarijat i opština Budva su ostvarili značajne rezultate i po više nego očiglednim ishodima pozitivnim po interese opštine zaštitili smo značajna materijalna sredstva građana i lokalne samouprave", navodi se u dopisu.

Upozoravaju da 1. marta Zenoviću ističe mandat, te u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i Zakonu o državnim službenicima i namještenicima on će biti na raspolaganju lokalnom organu za upravljanje kadrovima.

"Međutim, razlog zašto vam se obraćamo je upozorenje na potencijalno ozbiljne štetne posljedice koje mogu nastati po funkcionisanje Sekretarijata i opštine Budva ako od 1. marta ovaj resor ostane bez rukovodioca. One će biti direktno uzrokovane nemogućnošću da starješina organa ulaže kako redovna, tako i vanredna pravna sredstva u ime opštine, potpisuje ostala akta u cilju zaštite interesa opštine, kao i tekućeg funkcionisanja Sekretarijata, ali i da trezorski procesuira sva plaćanja koja su predviđena usvojenim budžetom", navodi se u dopisu.

Dodaju da je situacija dodatno složena iz razloga što predsjednik opštine usljed svog fizičkog odsustva takođe neće moći u zakonom predviđenim rokovima da u ime opštine izvršava obaveze, odnosno potpisuje pravno dopuštena sredstva kojima se štiti interes opštine.

"Upravo u cilju izbjegavanja ove situacije, kao neko ko rukovodi sa dva najviša organa u opštini Budva, preduzmete sve u okviru mogućnosti i ovlašćenja koje vam zakon dopušta, kako bi ovaj organ i opština Budva nastavili nesmetano da funkcionišu i kako bi se izbjegle potencijalno dalekosežne posljedice po lokalnu samoupravu u budućem periodu", zaključuje se u dopisu.

Od 20 funkcionera koji pokrivaju ključne pozicije u lokalnoj samoupravi, 90 odsto su vršioci dužnosti. Pored toga što Božović nije imenovao potpredsjednike, nisu sprovedeni konkursi za njegove najbliže saradnike.

V.d. stanje, ako je suditi po zvaničnoj informaciji sa sajta opštine Budva, jedino nije u Službi glavnog administratora, Sekretarijatu za društvene djelatnosti i Službi zaštite i spasavanja, pišu Vijesti.  Vršioci i vršiteljke dužnosti su u Sekretarijatu za investicije, Sekretarijatu za komunalno stambene poslove, Sekretarijatu za finansije, Sekretarijatu za privredu, Sekretarijatu za loklanu samoupravu, Sekretarijatu za urbanizam i održivi razvoj.

Vršilac dužnosti je i u Službi Glavnog gradskog arhitekte, vršilac dužnosti je i načelnik Komunalne policije i komunalne inspekcije, vršilac dužnosti je i direktorka Uprave loklanih javnih prihoda. V.d. stanje je i u Službi za javne nabavke i Službi za informacione tehnologije.

Vršioci dužnosti su i pomoćnici sekretara za finansije, načelnika Komunalne policije, ali i sekretara za urbanizam, a v.d. je i sekretar Skupštine opštine.

Milu Božoviću biće dostavljen prijedlog 10 odbornika koalicije "Budva na prvom mjestu - Milo Božović - DF", kojim od njega traže da prihvati prijedlog odbornika Aleksandra Božovića da potpredsjednica Opštine Budve Marijana Božović.

Aleksandar Božović, koji pripada frakciji koju predvodi predsjednik Skupštine opštine Budva Nikola Jovanović, ranije je na sjednici na kojoj trebalo da se glasa za prijedlog Mila Božovića da potpredsjednica Opštine Budve Jasna Dokić zatraži odlaganje sjednice zbog dodatnih pregovora, te kao kandidatkinju predložio Marijanu Božović.

Prijedlog da Marijana Božović bude potpredsjednica podržao bi i novoosnovani klub odbornika "SNP - nezavisni odbornik Mladen Kažanegra".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana