Уписом Цетињског манастира није стечено ново право

Срна
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ПОДГОРИЦА - Рјешењем Управе за некретнине и државни имовину у вези са Цетињским манастиром није остварено нити стечено никакво ново право, већ је само исправљена грешка уноса података из рјешења у катастарску евиденцију, саопштено је из Митрополије црногорско-приморске.

У саопштењу је наведено да је оспоравање легитимних и законских права Митрополији дуго година било нормално у Црној Гори и зато се данас сваки корак којим се неко неприкосновено право признаје Цркви код једног дијела јавности посматра као некакво нарочито привилеговање Митрополије.

"Криминализовање сваког захтјева Митрополије у погледу остварења њених права је ништа друго него дискриминација и ширење вјерске нетрпељивости", истиче се у саопштењу. Из Митрополије подсјећају да је рјешењем надлежне Комисије за излагање Катастарске општине Цетиње 11. априла 1996. године утврђено да је Цетињски манастир /односно Манастир Свети Петар/ носилац права својине над свим објектима у листу непокретности, у којем је и сам Манастир.

"Међутим, то право никад није унесено онако како је утврђено рјешењем, већ је уписано само право кориштења без ознаке носиоца права својине", подсјећа се у реаговању. Из Митрополије оцјењују да је Управа за катастар и државну имовину на њихов недавни захтјев за исправку грешке, донијела законито и праведно рјешење и наложила да се у том листу евидентира право својине, утврђено рјешењем из 1996. године.

Ново рјешење, како се истиче, није третирало питање власништва над земљиштем на којем и даље неуставно пријестоница Цетиње фигурира као носилац права својине, док је носилац права кориштења Цетињски манастир. "То стање је новијег датума, тек од 2005. године, што је први пут у историји да се пријестоница Цетиње појављује као носилац права својине на земљишту на којем се налази Манастир, али и на хиљадама парцела приватних власника на Цетињу", наведено је у саопштењу.

ИЗ Митрополије су указали да је ово рјешење подложно провјери другостепених органа, а потом и надлежних судова. "Митрополија је у претходном периоду била принуђена да води поступке и више година да би доказала своја неспорна права", напомиње се у саопштењу. Из Митрополије су навели да су у великој мјери у томе и успијевали захваљујући независним и правдољубивим појединцима у државним органима и судовима који су "одолијевали притиску режима доносећи одлуке по правди и сопственој савјести".

"Нажалост, било је много оних који су за Митрополију имали посебне и по њу неповољне аршине", пише у реаговању. Из Митрополије су истакли да не траже нити добијају било какве привилегије у односу на било којег носиоца права својине. "Захтијевамо и очекујемо само равноправност са осталим Црквама и вјерским заједницама, као и са свим другим носиоцима права својине", саопштено је из Митрополије црногорско-приморске.

"Екстремизам који би пријетио насиљем само зато што неко остварује своја легитимна и Уставом и законима гарантована права, као што је право својине у овом случају, потпуно је неприхватљив за Митрополију", наглашава се у саопштењу. Цетињски манастир уписан је као својина Митрополије црногорско приморске, саопштио је вршилац дужности директора Управе за катастар и државну имовину Коча Ђуришић.

Ђуришић је истакао да је Управа, односно њена Подручна јединица Цетиње, тако само исправила грешку на основу рјешења из 1996. године, према којем су објекти и имовина Цетињског манастира били својина тог манастира, а у рачунарску базу је, умјесто својина, унесен појам кориштење.

"Управа је донијела ово рјешење по захтјеву Митрополије црногорско-приморске, а на основу Закона о државном премјеру и катастру непокретности", рекао је Ђуришић. Цетињски манастир се до сада у евиденцијама Управе водио као власништво пријестонице Цетиње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана