Upisom Cetinjskog manastira nije stečeno novo pravo

Srna
Foto: ILUSTRACIJA

PODGORICA - Rješenjem Uprave za nekretnine i državni imovinu u vezi sa Cetinjskim manastirom nije ostvareno niti stečeno nikakvo novo pravo, već je samo ispravljena greška unosa podataka iz rješenja u katastarsku evidenciju, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

U saopštenju je navedeno da je osporavanje legitimnih i zakonskih prava Mitropoliji dugo godina bilo normalno u Crnoj Gori i zato se danas svaki korak kojim se neko neprikosnoveno pravo priznaje Crkvi kod jednog dijela javnosti posmatra kao nekakvo naročito privilegovanje Mitropolije.

"Kriminalizovanje svakog zahtjeva Mitropolije u pogledu ostvarenja njenih prava je ništa drugo nego diskriminacija i širenje vjerske netrpeljivosti", ističe se u saopštenju. Iz Mitropolije podsjećaju da je rješenjem nadležne Komisije za izlaganje Katastarske opštine Cetinje 11. aprila 1996. godine utvrđeno da je Cetinjski manastir /odnosno Manastir Sveti Petar/ nosilac prava svojine nad svim objektima u listu nepokretnosti, u kojem je i sam Manastir.

"Međutim, to pravo nikad nije uneseno onako kako je utvrđeno rješenjem, već je upisano samo pravo korištenja bez oznake nosioca prava svojine", podsjeća se u reagovanju. Iz Mitropolije ocjenjuju da je Uprava za katastar i državnu imovinu na njihov nedavni zahtjev za ispravku greške, donijela zakonito i pravedno rješenje i naložila da se u tom listu evidentira pravo svojine, utvrđeno rješenjem iz 1996. godine.

Novo rješenje, kako se ističe, nije tretiralo pitanje vlasništva nad zemljištem na kojem i dalje neustavno prijestonica Cetinje figurira kao nosilac prava svojine, dok je nosilac prava korištenja Cetinjski manastir. "To stanje je novijeg datuma, tek od 2005. godine, što je prvi put u istoriji da se prijestonica Cetinje pojavljuje kao nosilac prava svojine na zemljištu na kojem se nalazi Manastir, ali i na hiljadama parcela privatnih vlasnika na Cetinju", navedeno je u saopštenju.

IZ Mitropolije su ukazali da je ovo rješenje podložno provjeri drugostepenih organa, a potom i nadležnih sudova. "Mitropolija je u prethodnom periodu bila prinuđena da vodi postupke i više godina da bi dokazala svoja nesporna prava", napominje se u saopštenju. Iz Mitropolije su naveli da su u velikoj mjeri u tome i uspijevali zahvaljujući nezavisnim i pravdoljubivim pojedincima u državnim organima i sudovima koji su "odolijevali pritisku režima donoseći odluke po pravdi i sopstvenoj savjesti".

"Nažalost, bilo je mnogo onih koji su za Mitropoliju imali posebne i po nju nepovoljne aršine", piše u reagovanju. Iz Mitropolije su istakli da ne traže niti dobijaju bilo kakve privilegije u odnosu na bilo kojeg nosioca prava svojine. "Zahtijevamo i očekujemo samo ravnopravnost sa ostalim Crkvama i vjerskim zajednicama, kao i sa svim drugim nosiocima prava svojine", saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

"Ekstremizam koji bi prijetio nasiljem samo zato što neko ostvaruje svoja legitimna i Ustavom i zakonima garantovana prava, kao što je pravo svojine u ovom slučaju, potpuno je neprihvatljiv za Mitropoliju", naglašava se u saopštenju. Cetinjski manastir upisan je kao svojina Mitropolije crnogorsko primorske, saopštio je vršilac dužnosti direktora Uprave za katastar i državnu imovinu Koča Đurišić.

Đurišić je istakao da je Uprava, odnosno njena Područna jedinica Cetinje, tako samo ispravila grešku na osnovu rješenja iz 1996. godine, prema kojem su objekti i imovina Cetinjskog manastira bili svojina tog manastira, a u računarsku bazu je, umjesto svojina, unesen pojam korištenje.

"Uprava je donijela ovo rješenje po zahtjevu Mitropolije crnogorsko-primorske, a na osnovu Zakona o državnom premjeru i katastru nepokretnosti", rekao je Đurišić. Cetinjski manastir se do sada u evidencijama Uprave vodio kao vlasništvo prijestonice Cetinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana