УНЕСКО није ставио Охрид на листу угрожене свјетске баштине

Танјуг
УНЕСКО није ставио Охрид на листу угрожене свјетске баштине

СКОПЉЕ - Комитет за свјетско насљеђе УНЕСКО-а донио је данас на сједници у Фуџу у Кини одлуку да природно и културно насљеђе региона Охрид не стави на листу угрожене свјетске баштине, саопштила је министарка културе Сјеверне Македоније Ирена Стефоска.

Како је навела, том је одлуком Комитет препознао и признао напредак Сјеверне Македоније и Албаније у правцу очувања изузетне универзалне вриједности Охридског региона, али је, према њеним ријечима, то и посљедњи аларм за интензивирање активности свих заинтересованих страна у циљу очувања његовог статуса.

Овом одлуком Сјеверна Македонија и Албанија обавезале су се да ће усвојити заједнички стратешки план за рехабилитацију региона и даље подизати ниво билатералне сарадње у заштити и управљању светском баштином.

Македонски премијер Зоран Заев такође сматра да је одлука Комитета признање напретку у очувању вриедности Охридског региона, али и најоштрије упозорење да "сви морамо улагати и стално штитити охридско, македонско и свјетско наследе".

-У наредном периоду заједно са Албанијом ћемо ојачати сарадњу и координацију са Центром за светску баштину и савјетодавним тијелима УНЕСКО-а, као и са Европском унијом и другим стратешким партнерима, у циљу правилне рехабилитације и бескомпромисне примене Плана управљања светском природном и културном баштином у Охридском региону  - написао је Заев на „Фејсбуку“.

Охридско језеро и град Охрид су због изузетних природних и културних одлика 1980. године проглашени за Свјетску баштину под заштитом су УНЕСКО-а.

Комитет за светско наслеђе те агенције УН размотрио је извјештај тројице експерата УНЕСКО-а, који су почетком године спровели мониторинг и владин извештај.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана