UNESKO nije stavio Ohrid na listu ugrožene svjetske baštine

Tanjug
UNESKO nije stavio Ohrid na listu ugrožene svjetske baštine

SKOPLjE - Komitet za svjetsko nasljeđe UNESKO-a donio je danas na sjednici u Fudžu u Kini odluku da prirodno i kulturno nasljeđe regiona Ohrid ne stavi na listu ugrožene svjetske baštine, saopštila je ministarka kulture Sjeverne Makedonije Irena Stefoska.

Kako je navela, tom je odlukom Komitet prepoznao i priznao napredak Sjeverne Makedonije i Albanije u pravcu očuvanja izuzetne univerzalne vrijednosti Ohridskog regiona, ali je, prema njenim riječima, to i posljednji alarm za intenziviranje aktivnosti svih zainteresovanih strana u cilju očuvanja njegovog statusa.

Ovom odlukom Sjeverna Makedonija i Albanija obavezale su se da će usvojiti zajednički strateški plan za rehabilitaciju regiona i dalje podizati nivo bilateralne saradnje u zaštiti i upravljanju svetskom baštinom.

Makedonski premijer Zoran Zaev takođe smatra da je odluka Komiteta priznanje napretku u očuvanju vriednosti Ohridskog regiona, ali i najoštrije upozorenje da "svi moramo ulagati i stalno štititi ohridsko, makedonsko i svjetsko naslede".

-U narednom periodu zajedno sa Albanijom ćemo ojačati saradnju i koordinaciju sa Centrom za svetsku baštinu i savjetodavnim tijelima UNESKO-a, kao i sa Evropskom unijom i drugim strateškim partnerima, u cilju pravilne rehabilitacije i beskompromisne primene Plana upravljanja svetskom prirodnom i kulturnom baštinom u Ohridskom regionu  - napisao je Zaev na „Fejsbuku“.

Ohridsko jezero i grad Ohrid su zbog izuzetnih prirodnih i kulturnih odlika 1980. godine proglašeni za Svjetsku baštinu pod zaštitom su UNESKO-a.

Komitet za svetsko nasleđe te agencije UN razmotrio je izvještaj trojice eksperata UNESKO-a, koji su početkom godine sproveli monitoring i vladin izveštaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana