Ухапшен специјални тужилац Саша Чађеновић

Танјуг
Foto: Вијести

ПОДГОРИЦА- У Подгорици је данас ухапшен специјални тужилац Саша Чађеновић, због сумње да је на функцији коју обавља починио кривично дјело стварање криминалне организације и више кривичних дјела злоупотребе службеног положаја.

Чађеновић је ухапшен по налог Специјалног државног тужилаштва (СДТ).

"По налогу Специјалног државног тужилаштва, Специјално полицијско одјељење је јутрос лишило слободе специјалног тужиоца С.Ч.", саопштено је из СДТ-а.

Сумња се да је Чађеновић кривична дјела за која се терети починио од средине 2020. до 2022.године.

"Специјално државно тужилаштво ће, о својим даљим радњама и стању поступка, благовремено обавјештавати јавност, а посебно истичем да су државни органи, медији, удружења грађана, јавне личности и друга лица дужни да се придржавају претпоставке невиности и да својим јавним изјавама о поступку који је у току не вријеђају друга правила поступка и права лица против којих се поступак води", саопштио је државни тужилац Вукас Радоњић, пренијели су подгорички медији.

Чађеновић је био тужилац у бројним предметима између осталог и у предмету тзв. "државни удар", у којем су лидери ДФ Андрија Мандић и Милан Кнежевић првобитно осуђени на по пет година затвора.

Почетком маја ове године из Демократског фронта је саопштено да су се "већ данас стекли услови да некадашњи главни специјални тужилац Миливоје Катнић и његов замјеник Саша Чађеновић буду ухапшени и процесуирани".

Ово је саопштено након што је дан раније Катнић појаснио своју и улогу СДТ у прикривању доказа и заустављања истраге о везама високих полицијских службеника са вођама "кавачког клана".

Осим јавног признања Миливоја Катнића, како су тада истакли из ДФ-а, "имамо и визуелни доказ – фотографију насмејаног  Саше Чађеновића коју је Петар Лазовић послао Радоју Звицеру".

"Ова фотографија, која је очигледно настала у згради тужилаштва, довољно говори о томе да Саша Чађеновић зна да је фотографисан од Петра Лазовића. Али што је још више инкриминишуће за Чађеновића, јесте да фотографија прослијеђена Радоју Звицеру, представља јасну поруку да 'кавачки клан' има заштиту специјалног тужилаштва", казали су тада изи ДФ-а.

Чињеница да је главни специјални тужилац Владимир Нововић инсистирао на поновном формирању предмета јасно, како истичу из ДФ-а, "указује на свесну опструкцију Миливоја Катнића и Саше Чађеновића који су крајем јануара 2021. године закључили да не постоје елементи за кривично гоњење Петра Лазовића и Љуба Миловића".

"Признањем да он лично стоји иза ове одлуке, Миливоје Катнић безуспјешно покушава спасити Сашу Чађеновића, и релативизовати документа која је објавио Еуропол. Зато ДФ очекује од ГСТ Владимира Нововића, да колико данас изда налог за привођење и одређивање тужилачког притвора Миливоју Катнићу и Саши Чађеновићу, јер између њихових и злоупотреба Весне Меденице не постоји разлика", навели су из ДФ у саопштењу објављеном 5. маја ове године.

"За неког ко се хвалио учешћем на међунардним тужилачко полицијским семинарима, сарадњом са свим полицијама свијета, ипак морамо примијетити да Миливоје Катнић својим циркуским објашњењима о улогама Лазовића и Миловића, јасно показује да није марио за сарадњу са Еурополом, и да је селективно приступао документима које је добијао од наших европских партнера".

ДФ, како кажу, због свега наведеног, очекује у наредним сатима привођење и процесуирање Миливоја Катнића и Саше Чађеновића.

"Иначе ћемо сваки покушај релативизације овог случаја сматрати као пројектован и тенденционзан, и на шта ћемо имати конкретан и снажан одговор. Вријеме је за правду", поручили су тог 5. маја из ДФ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана