Uhapšen specijalni tužilac Saša Čađenović

Tanjug
Foto: Vijesti

PODGORICA- U Podgorici je danas uhapšen specijalni tužilac Saša Čađenović, zbog sumnje da je na funkciji koju obavlja počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja.

Čađenović je uhapšen po nalog Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

"Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalno policijsko odjeljenje je jutros lišilo slobode specijalnog tužioca S.Č.", saopšteno je iz SDT-a.

Sumnja se da je Čađenović krivična djela za koja se tereti počinio od sredine 2020. do 2022.godine.

"Specijalno državno tužilaštvo će, o svojim daljim radnjama i stanju postupka, blagovremeno obavještavati javnost, a posebno ističem da su državni organi, mediji, udruženja građana, javne ličnosti i druga lica dužni da se pridržavaju pretpostavke nevinosti i da svojim javnim izjavama o postupku koji je u toku ne vrijeđaju druga pravila postupka i prava lica protiv kojih se postupak vodi", saopštio je državni tužilac Vukas Radonjić, prenijeli su podgorički mediji.

Čađenović je bio tužilac u brojnim predmetima između ostalog i u predmetu tzv. "državni udar", u kojem su lideri DF Andrija Mandić i Milan Knežević prvobitno osuđeni na po pet godina zatvora.

Početkom maja ove godine iz Demokratskog fronta je saopšteno da su se "već danas stekli uslovi da nekadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i njegov zamjenik Saša Čađenović budu uhapšeni i procesuirani".

Ovo je saopšteno nakon što je dan ranije Katnić pojasnio svoju i ulogu SDT u prikrivanju dokaza i zaustavljanja istrage o vezama visokih policijskih službenika sa vođama "kavačkog klana".

Osim javnog priznanja Milivoja Katnića, kako su tada istakli iz DF-a, "imamo i vizuelni dokaz – fotografiju nasmejanog  Saše Čađenovića koju je Petar Lazović poslao Radoju Zviceru".

"Ova fotografija, koja je očigledno nastala u zgradi tužilaštva, dovoljno govori o tome da Saša Čađenović zna da je fotografisan od Petra Lazovića. Ali što je još više inkriminišuće za Čađenovića, jeste da fotografija proslijeđena Radoju Zviceru, predstavlja jasnu poruku da 'kavački klan' ima zaštitu specijalnog tužilaštva", kazali su tada izi DF-a.

Činjenica da je glavni specijalni tužilac Vladimir Novović insistirao na ponovnom formiranju predmeta jasno, kako ističu iz DF-a, "ukazuje na svesnu opstrukciju Milivoja Katnića i Saše Čađenovića koji su krajem januara 2021. godine zaključili da ne postoje elementi za krivično gonjenje Petra Lazovića i Ljuba Milovića".

"Priznanjem da on lično stoji iza ove odluke, Milivoje Katnić bezuspješno pokušava spasiti Sašu Čađenovića, i relativizovati dokumenta koja je objavio Europol. Zato DF očekuje od GST Vladimira Novovića, da koliko danas izda nalog za privođenje i određivanje tužilačkog pritvora Milivoju Katniću i Saši Čađenoviću, jer između njihovih i zloupotreba Vesne Medenice ne postoji razlika", naveli su iz DF u saopštenju objavljenom 5. maja ove godine.

"Za nekog ko se hvalio učešćem na međunardnim tužilačko policijskim seminarima, saradnjom sa svim policijama svijeta, ipak moramo primijetiti da Milivoje Katnić svojim cirkuskim objašnjenjima o ulogama Lazovića i Milovića, jasno pokazuje da nije mario za saradnju sa Europolom, i da je selektivno pristupao dokumentima koje je dobijao od naših evropskih partnera".

DF, kako kažu, zbog svega navedenog, očekuje u narednim satima privođenje i procesuiranje Milivoja Katnića i Saše Čađenovića.

"Inače ćemo svaki pokušaj relativizacije ovog slučaja smatrati kao projektovan i tendencionzan, i na šta ćemo imati konkretan i snažan odgovor. Vrijeme je za pravdu", poručili su tog 5. maja iz DF-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana