У Сирији и даље троје црногорских држављана са породицама

Срна
У Сирији и даље троје црногорских држављана са породицама

ПОДГОРИЦА - На ратиштима у Сирији, Ираку и Украјини учествовало је 28 црногорских држављана, погинуло их је шест, а осуђена су два, подаци су Владе Црне Горе.

На ратишту је остало седам црногорских држављана, а у Црну Гору се вратило 14.

У Сирији се налазе три мушкарца, четири жене и двоје дјеце, која су у ову земљу допутовала са родитељима, као и још петоро дјеце која су рођена по доласку њихових родитеља на сиријско ратиште, показују подаци Министарства унутрашњих послова.

Према подацима Владе Црне Горе, један црногорски држављанин, који је био ухапшен у Турској, а затим и осуђен на казну затвора због повезаности са терористичком организацијом „Исламска држава“, преминуо је почетком 2021. године у турском затвору, пише лист „Дан“.

-Један повратник са сиријског ратишта је осуђен за кривично дјело учешће у страним оружаним формацијама. Казну је издржао и сада се налази на слободи - показују подаци Владе.

Утврђено је да се пет црногорских држављана налазило на ратишту на територији источне Украјине, те да су се сви вратили у Црну Гору, а један од њих је осуђен за кривично дјело учешће у страним оружаним формацијама и издржао је казну.

У Стратегији за превенцију и сузбијање тероризма, прања новца и финансирања тероризма за период 2022-2025. године, коју је прошле године усвојила црногорска Влада, наводи се да радикализација становника европских држава, посредством екстремистичке пропаганде, постаје све заступљенија.

Терористичке организације и екстремисти, како се наводи, користе предности технолошких достигнућа како би пронашли и регрутовали нове присталице кроз употребу друштвених мрежа, интернет апликација и видео канала.

-Од укупног броја особа које су отпутовале у Сирију и Ирак, за 338 особа се вјерује да су у периоду од 2012. до 2020. године погинуле на ратишту (26 држављана Албаније, 153 БиХ, 39 из Сјеверне Македоније, 97 Косова и 17 држављана Србије), док се њих 464, закључно са априлом 2020. године и даље налази у Сирији - наводи Влада Црне Горе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана