U Siriji i dalje troje crnogorskih državljana sa porodicama

Srna
U Siriji i dalje troje crnogorskih državljana sa porodicama

PODGORICA - Na ratištima u Siriji, Iraku i Ukrajini učestvovalo je 28 crnogorskih državljana, poginulo ih je šest, a osuđena su dva, podaci su Vlade Crne Gore.

Na ratištu je ostalo sedam crnogorskih državljana, a u Crnu Goru se vratilo 14.

U Siriji se nalaze tri muškarca, četiri žene i dvoje djece, koja su u ovu zemlju doputovala sa roditeljima, kao i još petoro djece koja su rođena po dolasku njihovih roditelja na sirijsko ratište, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema podacima Vlade Crne Gore, jedan crnogorski državljanin, koji je bio uhapšen u Turskoj, a zatim i osuđen na kaznu zatvora zbog povezanosti sa terorističkom organizacijom „Islamska država“, preminuo je početkom 2021. godine u turskom zatvoru, piše list „Dan“.

-Jedan povratnik sa sirijskog ratišta je osuđen za krivično djelo učešće u stranim oružanim formacijama. Kaznu je izdržao i sada se nalazi na slobodi - pokazuju podaci Vlade.

Utvrđeno je da se pet crnogorskih državljana nalazilo na ratištu na teritoriji istočne Ukrajine, te da su se svi vratili u Crnu Goru, a jedan od njih je osuđen za krivično djelo učešće u stranim oružanim formacijama i izdržao je kaznu.

U Strategiji za prevenciju i suzbijanje terorizma, pranja novca i finansiranja terorizma za period 2022-2025. godine, koju je prošle godine usvojila crnogorska Vlada, navodi se da radikalizacija stanovnika evropskih država, posredstvom ekstremističke propagande, postaje sve zastupljenija.

Terorističke organizacije i ekstremisti, kako se navodi, koriste prednosti tehnoloških dostignuća kako bi pronašli i regrutovali nove pristalice kroz upotrebu društvenih mreža, internet aplikacija i video kanala.

-Od ukupnog broja osoba koje su otputovale u Siriju i Irak, za 338 osoba se vjeruje da su u periodu od 2012. do 2020. godine poginule na ratištu (26 državljana Albanije, 153 BiH, 39 iz Sjeverne Makedonije, 97 Kosova i 17 državljana Srbije), dok se njih 464, zaključno sa aprilom 2020. godine i dalje nalazi u Siriji - navodi Vlada Crne Gore.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana