У Ријеци смјењују предсjедницу Одбора за мањине због изјаве о Србима и врбама

index.hr
У Ријеци смјењују предсjедницу Одбора за мањине због изјаве о Србима и врбама

​Одбор за избор, именовања и разрјешења Градског вијећа Ријеке са сједнице је у процедуру Вијећа упутио захтјев за разрјешењем градске предсједнице Одбора вијећа за националне мањине и вијећнице ХДЗ-а Ивоне Милиновић, саопштено је.

Овај Одбор се састао на хитној сједници сазваној поводом сазнања о изјавама Ивоне Милиновић током гостовања на “Подкасту Велебит”.

“Након срамотног случаја говора мржње чиме је предсједница Одбора за националне мањине Ивона Милиновић осрамотила и себе и цијело Градско вијеће, упућен је у процедуру према Градском вијећу приједлог за њеним разрјешењем. Овако хушкачком говору нема мјеста у јавном простору и без обзира на накнадну исприку и релативизацију оног што је изговорила, вијећница мора одговарати за своје поступке поготово из разлога што јој то није први пут”, стоји у саопштењу.

Додаје се како је “вијећница ХДЗ-а већ добила жути картон Одбора за избор и именовања пред нешто мање од годину када је усвојен једногласни закључак да се од ХДЗ-а затражи да упозори вијећницу Милиновић како својим иступима на друштвеним мрежама омаловажава све припаднике националних мањина што је потпуно неспојиво с функцијом коју обнаша”.

“Радило се о њеном изједначавању италијанске мањине с фашизмом у јавним наступима те о изјави према којој је замјеника приморско-горанског жупана из реда српске мањине назвала непријатељем којег је потребно ухапсити ли депортирати из Хрватске”, наводи се у саопштењз које потписује потпредсједник Одбора за избор, именовања и разрјешења Санди Басић.

Предсједник Градског вијећа очекује да да оставку

Ивона Милиновић је у “Подкасту Велебит”, гостујући код Марка Јурича, изнијела низ контроверзних изјава везаних уз српску националну мањину. Коментаришући стихове Торцидине пјесме с посљедње утакмице против ХНК Ријеке на Рујевици - “Шугава Ријеко, смрдљиви граде / Побит ћу пола твоје Армаде / Шугава Ријеко, пуна си Срба / Не брини, Ријеко, има још врба”, рекла је како нема ништа против навијачког фолклора, али да тиме Торцида чини штету Хрватској.

“Стварно је непримјерено пјевати такве пјесме и давати Пуповцу аргумент да сутрадан плаче, 'ево су Хрвати фашисти'. Међутим, ево, ако ћемо бити баш безобразни, људи требају знати да у Ријеци постоји 6,5 одсто Срба. Дакле, нама не требају никакве врбе. Можда по неким другим селима у Далмацији, гдје их има 30-40”, рекла је Ивона Милиновић у “Подкасту Велебит”.

Предсједник Градског вијећа Андреј Поропат је на друштвеним мрежама навео да очекује да Милиновић да оставку у Вијећу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана