U Rijeci smjenjuju predsjednicu Odbora za manjine zbog izjave o Srbima i vrbama

index.hr
U Rijeci smjenjuju predsjednicu Odbora za manjine zbog izjave o Srbima i vrbama

​Odbor za izbor, imenovanja i razrješenja Gradskog vijeća Rijeke sa sjednice je u proceduru Vijeća uputio zahtjev za razrješenjem gradske predsjednice Odbora vijeća za nacionalne manjine i vijećnice HDZ-a Ivone Milinović, saopšteno je.

Ovaj Odbor se sastao na hitnoj sjednici sazvanoj povodom saznanja o izjavama Ivone Milinović tokom gostovanja na “Podkastu Velebit”.

“Nakon sramotnog slučaja govora mržnje čime je predsjednica Odbora za nacionalne manjine Ivona Milinović osramotila i sebe i cijelo Gradsko vijeće, upućen je u proceduru prema Gradskom vijeću prijedlog za njenim razrješenjem. Ovako huškačkom govoru nema mjesta u javnom prostoru i bez obzira na naknadnu ispriku i relativizaciju onog što je izgovorila, vijećnica mora odgovarati za svoje postupke pogotovo iz razloga što joj to nije prvi put”, stoji u saopštenju.

Dodaje se kako je “vijećnica HDZ-a već dobila žuti karton Odbora za izbor i imenovanja pred nešto manje od godinu kada je usvojen jednoglasni zaključak da se od HDZ-a zatraži da upozori vijećnicu Milinović kako svojim istupima na društvenim mrežama omalovažava sve pripadnike nacionalnih manjina što je potpuno nespojivo s funkcijom koju obnaša”.

“Radilo se o njenom izjednačavanju italijanske manjine s fašizmom u javnim nastupima te o izjavi prema kojoj je zamjenika primorsko-goranskog župana iz reda srpske manjine nazvala neprijateljem kojeg je potrebno uhapsiti li deportirati iz Hrvatske”, navodi se u saopštenjz koje potpisuje potpredsjednik Odbora za izbor, imenovanja i razrješenja Sandi Basić.

Predsjednik Gradskog vijeća očekuje da da ostavku

Ivona Milinović je u “Podkastu Velebit”, gostujući kod Marka Juriča, iznijela niz kontroverznih izjava vezanih uz srpsku nacionalnu manjinu. Komentarišući stihove Torcidine pjesme s posljednje utakmice protiv HNK Rijeke na Rujevici - “Šugava Rijeko, smrdljivi grade / Pobit ću pola tvoje Armade / Šugava Rijeko, puna si Srba / Ne brini, Rijeko, ima još vrba”, rekla je kako nema ništa protiv navijačkog folklora, ali da time Torcida čini štetu Hrvatskoj.

“Stvarno je neprimjereno pjevati takve pjesme i davati Pupovcu argument da sutradan plače, 'evo su Hrvati fašisti'. Međutim, evo, ako ćemo biti baš bezobrazni, ljudi trebaju znati da u Rijeci postoji 6,5 odsto Srba. Dakle, nama ne trebaju nikakve vrbe. Možda po nekim drugim selima u Dalmaciji, gdje ih ima 30-40”, rekla je Ivona Milinović u “Podkastu Velebit”.

Predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat je na društvenim mrežama naveo da očekuje da Milinović da ostavku u Vijeću.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana