У Панами ухапшен Хрват (74): Ликвидација, љубавни троугао и мистерија хотела у Селцу

Г.С.
У Панами ухапшен Хрват (74): Ликвидација, љубавни троугао и мистерија хотела у Селцу

ПАНАМА СИТИ, ЗАГРЕБ - 74-годишњи држављанин, за којим је из Хрватске расписана Интерполова потјерница због потицања на убиство 1995. године, ухапшен је на аеродрому у Панами.

Мушкарац чије име није објављено приведен је на аеродрому у Токумену, граду у централном дијелу Панаме, извијестила је полиција из те средњоамеричке државе.

- Национална полиција ухапсила је на аеродрому у Токумену страног држављанина којег траже власти у Хрватској због убиства - извијестила је полиција Панаме у петак путем Твитера. Тамо су објавили видео исјечак у којем се види како двојица локалних полицајаца из Интерполовог уреда одводе мушкараца, којем је замагљено лице, у аутомобил испред аеродрома.

Хрватска полиција одговорила је Хини у суботу да је ријеч о мушкарцу осуђеном у Хрватској на 15 година затвора, а који није доступан хрватском правосуђу. 

- Можемо потврдити како је хрватски држављанин (рођен 1949.) ухапшен у Панами на основу хрватске Интерполове потјернице расписане ради одслужења затворске казне од 15 година, изречене пресудом Жупанијског суда у Ријеци ради почињења кривичног дјела потицања на убиство из 1995. године - навела је хрватска полиција у e-mailu.

Ухапшени повезан с убиством из 1995. године

Према неслужбеним информацијама, ухапшен мушкарац је Марио Печавер којег је Хрватска тражила због убиства Љубомира Новака, богатог повратника из Шведске који је хицима из сачмарице ликвидиран у децембру1995. године на шеталишту у Цриквеници.

Љубомир Новак, писала је Слободна Далмација, био је жртва љубавног троугла. Наиме, његова супруга Сњежана, која је била Печаверова љубавница, осуђена је на 15 година затвора. Она је наручила убиство и помогла при извршењу убици Дамиру Перасзу, бившем војнику из Брибира, који је осуђен на 20 година.

Крешимир Лукетић из Цриквенице је, због кривичног дјела потицања на убиство, добио 15 година затвора. Он је договорио убиство, а тада је био у љубавној вези с Аном Лесић, кћерком Марија Печавера. Управо је Лукетићев исказ био кобан за Печавера и његову кћерку јер је на самом крају тога суђења у својој одбрани испричао како су и они умјешани у злочин.

Печавер и његова кћерка Ана осуђени су у априлу 2013. године на по 15 година затвора, а пресуду је 2016. године потврдио и Врховни суд. Суђено им је у одсутности јер су годинама раније побјегли из Хрватске.

Брутално убиство одиграло се уз обалу између Селаца и Цриквенице, три дана уочи Нове 1996. године, када је покојни Љубомир кренуо на трчање у пратњи супруге Сњежане. У паркираном аутомобилу на који су путем наишли сједио је Перасз који га је упитао да му нешто покаже на карти, а када је овај пришао, ударио га је и пуцао у њега из сачмарице.

Убиство је разријешено тек након осам година уз помоћ убаченог полицијског доушника кодног имена “Стела”. У разговору који је “Стела” снимао Перасз је све признао.

- Након што сам га ударио, тад сам га бум-бам, знаш. Отишао сам кући, али сам схватио да је остао на цести, да ће оставити траг. Вратио сам се и она је још увијек стајала тамо. Ништа није ни пријавила. Она је, курва, наручила убиство. Он је лежао и хроптао - причао је Перасз који је полицији признао да га је на убиство наговорио Лукетић.

Један од најконторверзнијих злочина

Како је Јутарњи лист тада писао, Новаково убиство један је од најконтроверзнијх злочина и од првог дана проткан је низом мистериозних пропуста, а затим и судских обрата, преноси Аваз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана