U Panami uhapšen Hrvat (74): Likvidacija, ljubavni trougao i misterija hotela u Selcu

G.S.
U Panami uhapšen Hrvat (74): Likvidacija, ljubavni trougao i misterija hotela u Selcu

PANAMA SITI, ZAGREB - 74-godišnji državljanin, za kojim je iz Hrvatske raspisana Interpolova potjernica zbog poticanja na ubistvo 1995. godine, uhapšen je na aerodromu u Panami.

Muškarac čije ime nije objavljeno priveden je na aerodromu u Tokumenu, gradu u centralnom dijelu Paname, izvijestila je policija iz te srednjoameričke države.

- Nacionalna policija uhapsila je na aerodromu u Tokumenu stranog državljanina kojeg traže vlasti u Hrvatskoj zbog ubistva - izvijestila je policija Paname u petak putem Tvitera. Tamo su objavili video isječak u kojem se vidi kako dvojica lokalnih policajaca iz Interpolovog ureda odvode muškaraca, kojem je zamagljeno lice, u automobil ispred aerodroma.

Hrvatska policija odgovorila je Hini u subotu da je riječ o muškarcu osuđenom u Hrvatskoj na 15 godina zatvora, a koji nije dostupan hrvatskom pravosuđu. 

- Možemo potvrditi kako je hrvatski državljanin (rođen 1949.) uhapšen u Panami na osnovu hrvatske Interpolove potjernice raspisane radi odsluženja zatvorske kazne od 15 godina, izrečene presudom Županijskog suda u Rijeci radi počinjenja krivičnog djela poticanja na ubistvo iz 1995. godine - navela je hrvatska policija u e-mailu.

Uhapšeni povezan s ubistvom iz 1995. godine

Prema neslužbenim informacijama, uhapšen muškarac je Mario Pečaver kojeg je Hrvatska tražila zbog ubistva Ljubomira Novaka, bogatog povratnika iz Švedske koji je hicima iz sačmarice likvidiran u decembru1995. godine na šetalištu u Crikvenici.

Ljubomir Novak, pisala je Slobodna Dalmacija, bio je žrtva ljubavnog trougla. Naime, njegova supruga Snježana, koja je bila Pečaverova ljubavnica, osuđena je na 15 godina zatvora. Ona je naručila ubistvo i pomogla pri izvršenju ubici Damiru Peraszu, bivšem vojniku iz Bribira, koji je osuđen na 20 godina.

Krešimir Luketić iz Crikvenice je, zbog krivičnog djela poticanja na ubistvo, dobio 15 godina zatvora. On je dogovorio ubistvo, a tada je bio u ljubavnoj vezi s Anom Lesić, kćerkom Marija Pečavera. Upravo je Luketićev iskaz bio koban za Pečavera i njegovu kćerku jer je na samom kraju toga suđenja u svojoj odbrani ispričao kako su i oni umješani u zločin.

Pečaver i njegova kćerka Ana osuđeni su u aprilu 2013. godine na po 15 godina zatvora, a presudu je 2016. godine potvrdio i Vrhovni sud. Suđeno im je u odsutnosti jer su godinama ranije pobjegli iz Hrvatske.

Brutalno ubistvo odigralo se uz obalu između Selaca i Crikvenice, tri dana uoči Nove 1996. godine, kada je pokojni Ljubomir krenuo na trčanje u pratnji supruge Snježane. U parkiranom automobilu na koji su putem naišli sjedio je Perasz koji ga je upitao da mu nešto pokaže na karti, a kada je ovaj prišao, udario ga je i pucao u njega iz sačmarice.

Ubistvo je razriješeno tek nakon osam godina uz pomoć ubačenog policijskog doušnika kodnog imena “Stela”. U razgovoru koji je “Stela” snimao Perasz je sve priznao.

- Nakon što sam ga udario, tad sam ga bum-bam, znaš. Otišao sam kući, ali sam shvatio da je ostao na cesti, da će ostaviti trag. Vratio sam se i ona je još uvijek stajala tamo. Ništa nije ni prijavila. Ona je, kurva, naručila ubistvo. On je ležao i hroptao - pričao je Perasz koji je policiji priznao da ga je na ubistvo nagovorio Luketić.

Jedan od najkontorverznijih zločina

Kako je Jutarnji list tada pisao, Novakovo ubistvo jedan je od najkontroverznijh zločina i od prvog dana protkan je nizom misterioznih propusta, a zatim i sudskih obrata, prenosi Avaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana