У Нагорно-Карабаху броје жртве

Aгенције
Foto: Анадолија

ЈЕРЕВАН - Јерменске и азербејџанске снаге размјењују, други дан заредом, жестоку ватру око територије Нагорно-Карабаха, пренио је Ројтерс.

Обје стране оптужују ону другу да користи тешку артиљерију.

У обје земље проглашено је ратно стање.

Власти региона Нагорно-Карабах у Азербејџану с већинским јерменским становништвом саопштиле су данас да је још 28 њених војника погинуло у сукобима са азербејџанским снагама, чиме је укупан број њених погинулих порастао на 59.

Предсједник Азербејџана Илхам Алијев потписао је уредбу о дјелимичној војној мобилизацији, објављено је на сајту предсједника.

Како се наводи, издата је и наредба која се посебно односи на државну службу да се мобилишу војни резервисти и предузму мјере за постизање циљева у погледу војног транспорта.

Уједињене нације позвале су обје стране да хитно обуставе борбе и врате се преговорима.

Тренутни прекид сукоба траже Москва, Вашингтон и Брисел, док Анкара оптужује Јерменију и најављује пуну подршку Азербејџану.

Турска је затражила да Јерменија оконча "окупацију" дијела територије Азербејџана и повуче своје "плаћенике и терористе" из Нагорно-Карабаха.

- Јерменија мора одмах да прекине своје нападе и повуче своје плаћенике и терористе из Нагорно Карабаха и са територије Азербејџана - поручио је турски министар одбране Хулуси Акар, додавши да је неопходно да се успоставе прекид ватре и мир.

Турска је недвосмислено најавила да ће пружити подршку Азербејџану.

Јерменскастрана објавила је видео-снимак на којем се види оборена беспилотна летјелица азербејџанских оружаних снага. Како се наводи, ријеч је о дрону турске производње "Бајрактар", чије су остаци били расути по пољу.

- Москва позива све унутрашње и спољне актере да покажу максималну уздржаност - рекао је замјеник руског министра спољних послова Андреј Руденко.

Он је рекао да је ситуација и даље врло опасна јер су стране први пут од 2016. године користиле тешко оружје, а има извештаја о жртвама.

На конференцији за штампу, портпарол министарства Артсрун Ованисијан је рекао да су сви рањени под медицинским надзором и да су неки од њих пребачени у Јереван.

Корјени конфликта око ове планинске области потичу од 1923. годину када су је совјетске комунистичке власти поклониле Азербејџану, иако је у том тренутку у њој живјело 96 одсто Јермена.

То и није био толики проблем док није почео распад Совјетског Савеза. Јерменско становништво Нагорно-Карабаха жељело је да остане уз матицу, што је потврђено и референдумом, а Азербејџан је настојао да укине аутономију и потпуно овлада подручјем.

Избио је рат који је трајао од 1988. до 1994. године. Јерменија има око три милиона становника. Азербејџан је економски снажнији, располаже гасом и нафтом, има скоро три пута више становника од Јерменије и добија огромну помоћ од етнички и историјски блиске Турске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана