U Nagorno-Karabahu broje žrtve

Agencije
Foto: Anadolija

JEREVAN - Jermenske i azerbejdžanske snage razmjenjuju, drugi dan zaredom, žestoku vatru oko teritorije Nagorno-Karabaha, prenio je Rojters.

Obje strane optužuju onu drugu da koristi tešku artiljeriju.

U obje zemlje proglašeno je ratno stanje.

Vlasti regiona Nagorno-Karabah u Azerbejdžanu s većinskim jermenskim stanovništvom saopštile su danas da je još 28 njenih vojnika poginulo u sukobima sa azerbejdžanskim snagama, čime je ukupan broj njenih poginulih porastao na 59.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev potpisao je uredbu o djelimičnoj vojnoj mobilizaciji, objavljeno je na sajtu predsjednika.

Kako se navodi, izdata je i naredba koja se posebno odnosi na državnu službu da se mobilišu vojni rezervisti i preduzmu mjere za postizanje ciljeva u pogledu vojnog transporta.

Ujedinjene nacije pozvale su obje strane da hitno obustave borbe i vrate se pregovorima.

Trenutni prekid sukoba traže Moskva, Vašington i Brisel, dok Ankara optužuje Jermeniju i najavljuje punu podršku Azerbejdžanu.

Turska je zatražila da Jermenija okonča "okupaciju" dijela teritorije Azerbejdžana i povuče svoje "plaćenike i teroriste" iz Nagorno-Karabaha.

- Jermenija mora odmah da prekine svoje napade i povuče svoje plaćenike i teroriste iz Nagorno Karabaha i sa teritorije Azerbejdžana - poručio je turski ministar odbrane Hulusi Akar, dodavši da je neophodno da se uspostave prekid vatre i mir.

Turska je nedvosmisleno najavila da će pružiti podršku Azerbejdžanu.

Jermenskastrana objavila je video-snimak na kojem se vidi oborena bespilotna letjelica azerbejdžanskih oružanih snaga. Kako se navodi, riječ je o dronu turske proizvodnje "Bajraktar", čije su ostaci bili rasuti po polju.

- Moskva poziva sve unutrašnje i spoljne aktere da pokažu maksimalnu uzdržanost - rekao je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko.

On je rekao da je situacija i dalje vrlo opasna jer su strane prvi put od 2016. godine koristile teško oružje, a ima izveštaja o žrtvama.

Na konferenciji za štampu, portparol ministarstva Artsrun Ovanisijan je rekao da su svi ranjeni pod medicinskim nadzorom i da su neki od njih prebačeni u Jerevan.

Korjeni konflikta oko ove planinske oblasti potiču od 1923. godinu kada su je sovjetske komunističke vlasti poklonile Azerbejdžanu, iako je u tom trenutku u njoj živjelo 96 odsto Jermena.

To i nije bio toliki problem dok nije počeo raspad Sovjetskog Saveza. Jermensko stanovništvo Nagorno-Karabaha željelo je da ostane uz maticu, što je potvrđeno i referendumom, a Azerbejdžan je nastojao da ukine autonomiju i potpuno ovlada područjem.

Izbio je rat koji je trajao od 1988. do 1994. godine. Jermenija ima oko tri miliona stanovnika. Azerbejdžan je ekonomski snažniji, raspolaže gasom i naftom, ima skoro tri puta više stanovnika od Jermenije i dobija ogromnu pomoć od etnički i istorijski bliske Turske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana