У Јасеновцу у четвртак ипак три колоне

Срна
У Јасеновцу у четвртак ипак три колоне

ЗАГРЕБ - Према Протоколу обиљежавања годишњице пробоја логораша из усташког стратишта у Јасеновцу у четвртак ће подно Каменог цвета најприје вијенац положити премијер Андреј Пленковић, а потом предсједник Зоран Милановић.

Сат касније вијенац ће положити предсједник СНВ-а и СДС С-а Милорад Пуповац, предсједник координације Јеврејских општина у Хрватској Вељко Кајтази, посланик и представник Савеза Рома Кали Сара и Фрањо Хабулин и предсједник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста у Хрватској.

Из Српског народног вијећа саопштено је да другу годину за редом неће бити комеморативног програма у Јасеновцу.

“Другу годину за редом са нама неће бити преживјели односно бивши заточеници и заточенице. Неки од њих су подлегли послједицама оболјевања од Ковида 19. Долазак преживјелих из године у годину и њихово повјерење у представнике народа жртава био је залог изградње културе сјећања какву наше друштво не познаје”, наведено је у саопштењу СНВ-а.

Вијенац ће, кажу, политижити ове године након литургијског сјећања у Млаки, у четвртак у подне.

Медији су раније објавили да је Милановић позвао премијера Пленковића и председника парламента Гордана Јандроковића да у четвртак заједно учествују на обиљежавању, али да одговор није добио.

Пленковић је, пак, јуче рекао да протокол још није готов, али да ће тражити да влада има свој вијенац.

Од 2014. заједнички вијенац државног врха положен је само прошле године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана