U Jasenovcu u četvrtak ipak tri kolone

Srna
U Jasenovcu u četvrtak ipak tri kolone

ZAGREB - Prema Protokolu obilježavanja godišnjice proboja logoraša iz ustaškog stratišta u Jasenovcu u četvrtak će podno Kamenog cveta najprije vijenac položiti premijer Andrej Plenković, a potom predsjednik Zoran Milanović.

Sat kasnije vijenac će položiti predsjednik SNV-a i SDS S-a Milorad Pupovac, predsjednik koordinacije Jevrejskih opština u Hrvatskoj Veljko Kajtazi, poslanik i predstavnik Saveza Roma Kali Sara i Franjo Habulin i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista u Hrvatskoj.

Iz Srpskog narodnog vijeća saopšteno je da drugu godinu za redom neće biti komemorativnog programa u Jasenovcu.

“Drugu godinu za redom sa nama neće biti preživjeli odnosno bivši zatočenici i zatočenice. Neki od njih su podlegli posljedicama oboljevanja od Kovida 19. Dolazak preživjelih iz godine u godinu i njihovo povjerenje u predstavnike naroda žrtava bio je zalog izgradnje kulture sjećanja kakvu naše društvo ne poznaje”, navedeno je u saopštenju SNV-a.

Vijenac će, kažu, politižiti ove godine nakon liturgijskog sjećanja u Mlaki, u četvrtak u podne.

Mediji su ranije objavili da je Milanović pozvao premijera Plenkovića i predsednika parlamenta Gordana Jandrokovića da u četvrtak zajedno učestvuju na obilježavanju, ali da odgovor nije dobio.

Plenković je, pak, juče rekao da protokol još nije gotov, ali da će tražiti da vlada ima svoj vijenac.

Od 2014. zajednički vijenac državnog vrha položen je samo prošle godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana