У Хрватској комеморације за убијене у Блајбургу

Танјуг
У Хрватској комеморације за убијене у Блајбургу

ЗАГРЕБ - У Хрватској су данас одржане комеморације за припаднике усташких и домобранских снага убијених 1945. године, на крају Другог светског рата у мјесту Блајбург на словеначко-аустријској граници.

Испред Цркве хрватских мученика у мјесту Удбина мису је служио госпићко-сењски бискуп Зденко Крижић.

Он је рекао да је у Блабургу “велики дио војника и цивила убијен без икаквог суда”, али да без обзира на то што су те жртве “пале као посљедица људске мржње” на њу не треба одговорити мржњом него праштањем.

Поручио је, међутим, да је зачуђујуће то што данас има пуно оних који осуђују “молитвена окупљања за жртву Блајбурга и Крижног пута”, подсјетивши да је кардинал Пуљић због мисе коју је прошле године предводио у Сарајеву “морао да претрпи бројне увреде” због, како је навео, ''''измишљене и злонамерне оптужбе да је та миса величање усташког режима''''.

Хрватска бискупска конференција ове године је одлучила да одржи комеморацију у Удбини због немогућности одржавања редовне годишње комеморације у Блајбургу.

Комеморацији су, поред осталих, присуствовали председник хрватског парламента (Сабора) Гордан Јандроковић и изасланик премијера, министар спољних послова Гордан Грлић Радман.

Дио окупљених у Удбини негодовао је док је свештеник поздрављао званице, међу којима је посебан поздрав упутио Јандроковићу, а неко је у вулгарном контексту поменуо и Милорада Пуповца, наводи Хина.

Претходно је у преподневним сатима у оквиру овогодишње комеморације која је одржана под покровитељством Хрватског сабора почаст жртвама одана на Лојбашком пољу код Блајбурга и на загребачком гробљу Мирогој.

Заједнички вијенац Сабора и Владе на гробљу Мирогој положио је предсједник Сабора Гордан Јандроковић у пратњи изасланика премијера и министра спољних послова Гордана Грлића Радмана, а у делегацији су били и потпредсједници Сабора Жељко Рајнер и Мирослав Шкоро.

Случај Блајбург десио се крајем Другог свјетског рата, током маја 1945. године, када су десетине хиљада војника и цивила повезаних са снагама Осовине, који су бјежали из Југославије, биле враћене у земљу. Убијене су хиљаде људи, припадника или сарадника фашистичког режима, међу којима је највише било Хрвата, припадника усташа и домобрана.

У Блајбургу се тим поводом сваке године окупља више хиљада људи.

Њихово окупљање на Лојпашком пољу сматра се као највећи скуп десничара и неонациста у Европи.

Сваке године се на том окупљању могу видјети усташки симболи, усташки поздрави, који су од прије пар година у Аустрији забрањени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана