U Hrvatskoj komemoracije za ubijene u Blajburgu

Tanjug
U Hrvatskoj komemoracije za ubijene u Blajburgu

ZAGREB - U Hrvatskoj su danas održane komemoracije za pripadnike ustaških i domobranskih snaga ubijenih 1945. godine, na kraju Drugog svetskog rata u mjestu Blajburg na slovenačko-austrijskoj granici.

Ispred Crkve hrvatskih mučenika u mjestu Udbina misu je služio gospićko-senjski biskup Zdenko Križić.

On je rekao da je u Blaburgu “veliki dio vojnika i civila ubijen bez ikakvog suda”, ali da bez obzira na to što su te žrtve “pale kao posljedica ljudske mržnje” na nju ne treba odgovoriti mržnjom nego praštanjem.

Poručio je, međutim, da je začuđujuće to što danas ima puno onih koji osuđuju “molitvena okupljanja za žrtvu Blajburga i Križnog puta”, podsjetivši da je kardinal Puljić zbog mise koju je prošle godine predvodio u Sarajevu “morao da pretrpi brojne uvrede” zbog, kako je naveo, ''''izmišljene i zlonamerne optužbe da je ta misa veličanje ustaškog režima''''.

Hrvatska biskupska konferencija ove godine je odlučila da održi komemoraciju u Udbini zbog nemogućnosti održavanja redovne godišnje komemoracije u Blajburgu.

Komemoraciji su, pored ostalih, prisustvovali predsednik hrvatskog parlamenta (Sabora) Gordan Jandroković i izaslanik premijera, ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman.

Dio okupljenih u Udbini negodovao je dok je sveštenik pozdravljao zvanice, među kojima je poseban pozdrav uputio Jandrokoviću, a neko je u vulgarnom kontekstu pomenuo i Milorada Pupovca, navodi Hina.

Prethodno je u prepodnevnim satima u okviru ovogodišnje komemoracije koja je održana pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora počast žrtvama odana na Lojbaškom polju kod Blajburga i na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Zajednički vijenac Sabora i Vlade na groblju Mirogoj položio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković u pratnji izaslanika premijera i ministra spoljnih poslova Gordana Grlića Radmana, a u delegaciji su bili i potpredsjednici Sabora Željko Rajner i Miroslav Škoro.

Slučaj Blajburg desio se krajem Drugog svjetskog rata, tokom maja 1945. godine, kada su desetine hiljada vojnika i civila povezanih sa snagama Osovine, koji su bježali iz Jugoslavije, bile vraćene u zemlju. Ubijene su hiljade ljudi, pripadnika ili saradnika fašističkog režima, među kojima je najviše bilo Hrvata, pripadnika ustaša i domobrana.

U Blajburgu se tim povodom svake godine okuplja više hiljada ljudi.

Njihovo okupljanje na Lojpaškom polju smatra se kao najveći skup desničara i neonacista u Evropi.

Svake godine se na tom okupljanju mogu vidjeti ustaški simboli, ustaški pozdravi, koji su od prije par godina u Austriji zabranjeni.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana