Тиодоровић открио када ће бити пик трећег таласа

Срна
Тиодоровић открио када ће бити пик трећег таласа

БЕОГРАД - Епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против ковида-19, др Бранислав Тиодоровић, пик епидемије корона вируса очекује у новембру и децембру.

Како каже, “сви морамо добро да се припремимо за оно што нас очекује крајем године”.

- У Европи епидемија букти, имамо епидемију која је поново у таласу. Да ли је то трећи талас или други талас није битно. Ово је још увијек далеко од пика, пик ће вјероватно бити у новембру или децембру - казао је Тиодоровић.

Каже и да ниједна држава није пусто острво, и да смо посебно у региону, сви повезани и ослоњени једни на друге.

- Ово је једна тешка ситуација, која сувише друго траје. Овај дио Европе је ушао у осми мјесец епидемије, што је изазвало и озбиљан премор здравственог система, који се налазе на ивици издрживости - навео је Тиодоровић.

Према његовим ријечима, “практично исте мјере спроводе се у Европи и многе државе уводе и ношење маске на отвореном”. У Србији је тренутно на снази препорука ношења маске на отвореном.

- Док год не дође вакцина, док не будемо сигурни да ће та вакцина бити успјешна, ми немамо велики избор. Још увијек лијек који ће да заустави корону није на видику - поручио је Тиодоровић.

Дакле, како ствари сада стоје, ако се обистине прогнозе о пику тпоком новембра и децембра, тешко је вјеровати да ћемо у Србији имати организованог дочека Нове године на градским трговима.

Подсјетимо, прва је дочек Нове године отказала Будва у којој су традиционално наступале највеће звијезде са простора цијеле екс Југославије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана