Tiodorović otkrio kada će biti pik trećeg talasa

Srna
Tiodorović otkrio kada će biti pik trećeg talasa

BEOGRAD - Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19, dr Branislav Tiodorović, pik epidemije korona virusa očekuje u novembru i decembru.

Kako kaže, “svi moramo dobro da se pripremimo za ono što nas očekuje krajem godine”.

- U Evropi epidemija bukti, imamo epidemiju koja je ponovo u talasu. Da li je to treći talas ili drugi talas nije bitno. Ovo je još uvijek daleko od pika, pik će vjerovatno biti u novembru ili decembru - kazao je Tiodorović.

Kaže i da nijedna država nije pusto ostrvo, i da smo posebno u regionu, svi povezani i oslonjeni jedni na druge.

- Ovo je jedna teška situacija, koja suviše drugo traje. Ovaj dio Evrope je ušao u osmi mjesec epidemije, što je izazvalo i ozbiljan premor zdravstvenog sistema, koji se nalaze na ivici izdrživosti - naveo je Tiodorović.

Prema njegovim riječima, “praktično iste mjere sprovode se u Evropi i mnoge države uvode i nošenje maske na otvorenom”. U Srbiji je trenutno na snazi preporuka nošenja maske na otvorenom.

- Dok god ne dođe vakcina, dok ne budemo sigurni da će ta vakcina biti uspješna, mi nemamo veliki izbor. Još uvijek lijek koji će da zaustavi koronu nije na vidiku - poručio je Tiodorović.

Dakle, kako stvari sada stoje, ako se obistine prognoze o piku tpokom novembra i decembra, teško je vjerovati da ćemo u Srbiji imati organizovanog dočeka Nove godine na gradskim trgovima.

Podsjetimo, prva je doček Nove godine otkazala Budva u kojoj su tradicionalno nastupale najveće zvijezde sa prostora cijele eks Jugoslavije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana