Сва бирачка мјеста у Хрватској отворена на вријеме

Срна
Сва бирачка мјеста у Хрватској отворена на вријеме

ЗАГРЕБ - Свих 6.572 бирачких мјеста за локалне изборе у Хрватској отворена су јутрос на вријеме, а 3.660.000 бирача моћи ће да гласа до 19.00 часова, потврђено је из Државне изборне комисије.

Члан Државне изборне комисије Ивана Белац каже да су и у земљотресом погођеној Сисачко-мословачкој жупанији отворена сва бирачка мјеста, па и оних 25 под шаторима, која су раније била у оштећеним зградама.

Бирачи одлучују ко ће их заступати у 425 општинских и 127 градских вијећа, 20 жупанијских скупштина и Градској скупштини Загреба.

Данас ће бити изабрани и општински начелници, градоначелници и жупани, те седамдесетак њихових замјеника из редова националних мањина и десетак из реда хрватског народа у општинама гдје су Хрвати мањина.

Гласати се може само у мјесту пребивалишта, а не у неком другом мјесту, било у Хрватској, било у иностранству.

Гласање се одвија од 7.00 до 19.00 часова, до када траје и изборна тишина.

Комисија ће прве изборне резултате објавити у 21.00 час на својој мрежној страници, а они ће бити освјежавани на сваких 15 минута.

Подаци о одзиву до 11.30 часова и до 16.30 часова биће објављени у 12.00 и у 17.00 часова.

Због епидемије маске су обавезне у затвореном, али и на отвореном ако се не може држати размак већи од два метра, а дође ли бирач на бирачко мјесто без маске, предсједник, односно потпредсједник бирачког одбора овлаштен је да му је да. Препоручено је и да се гласачима измјери температура.

Бирачима се препоручује да понесу своју хемијску оловку, те да се у затвореном задржавају што краће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана