Sva biračka mjesta u Hrvatskoj otvorena na vrijeme

Srna
Sva biračka mjesta u Hrvatskoj otvorena na vrijeme

ZAGREB - Svih 6.572 biračkih mjesta za lokalne izbore u Hrvatskoj otvorena su jutros na vrijeme, a 3.660.000 birača moći će da glasa do 19.00 časova, potvrđeno je iz Državne izborne komisije.

Član Državne izborne komisije Ivana Belac kaže da su i u zemljotresom pogođenoj Sisačko-moslovačkoj županiji otvorena sva biračka mjesta, pa i onih 25 pod šatorima, koja su ranije bila u oštećenim zgradama.

Birači odlučuju ko će ih zastupati u 425 opštinskih i 127 gradskih vijeća, 20 županijskih skupština i Gradskoj skupštini Zagreba.

Danas će biti izabrani i opštinski načelnici, gradonačelnici i župani, te sedamdesetak njihovih zamjenika iz redova nacionalnih manjina i desetak iz reda hrvatskog naroda u opštinama gdje su Hrvati manjina.

Glasati se može samo u mjestu prebivališta, a ne u nekom drugom mjestu, bilo u Hrvatskoj, bilo u inostranstvu.

Glasanje se odvija od 7.00 do 19.00 časova, do kada traje i izborna tišina.

Komisija će prve izborne rezultate objaviti u 21.00 čas na svojoj mrežnoj stranici, a oni će biti osvježavani na svakih 15 minuta.

Podaci o odzivu do 11.30 časova i do 16.30 časova biće objavljeni u 12.00 i u 17.00 časova.

Zbog epidemije maske su obavezne u zatvorenom, ali i na otvorenom ako se ne može držati razmak veći od dva metra, a dođe li birač na biračko mjesto bez maske, predsjednik, odnosno potpredsjednik biračkog odbora ovlašten je da mu je da. Preporučeno je i da se glasačima izmjeri temperatura.

Biračima se preporučuje da ponesu svoju hemijsku olovku, te da se u zatvorenom zadržavaju što kraće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana