Судски процеси у Црног Гори без епилога и послије 18 и више мјесеци од хапшења

Танјуг
Судски процеси у Црног Гори без епилога и послије 18 и више мјесеци од хапшења

ПОДГОРИЦА - Кључне афере у Црној Гори, које је тужилаштво процесуирало, не добијају судски епилог у неким случајевима ни 18 мјесеци након хапшења главних актера, а када ће бити изречене прве пресуде, нико не зна поуздано, пише данас портал РТЦГ.

О томе, кажу, најбоље сведоче судски процеси против бивше предсједнце Врховног суда Весне Меденице, афере "Скај" или афере "Плантаже".

У другим случајевима, попут афере "Станови", ни након више покушаја, није одлучивано о потврђивању оптужнице. Весна Меденица је ухапшена у априлу 2022. године, али како су и адвокати недавно упозоравали, ако се овако настави, део окривљених своју одбрану моћи ће да изнесу тек половином наредне године. Шеф "кавачког клана" Радоје Звицер у бјекству је од 2021. године, потјерница је расписана крајем јула 2022. године, али оптужница у предмету познатом као "Скај" још није ни потврђена.

Слична ситуација је и у афери "Плантаже", где главни део процеса још није ни почео. Европска комисија је у извјештају о Црној Гори недавно указала на дуготрајна суђења и неопходност оптимизације правосудних процеса.

Но, права правосудна реформа, према најавама скупштинске већине, тек треба да уследи. Адвокат Веселин Радуловић рекао је за портал да никада није добро када судски поступци неоправдано дуго трају.

"На жалост, у Црној Гори још има превише таквих случајева, укључујући и оне најважније кривичне поступке који се воде пред црногорским судовима. Осим тога што се на тај начин крши право странака на суђење у разумном року, то нам показује и да правосуђе није ефикасно, али одуговлачење поступка може отежати и доказивање пред судом јер пракса често покаже да има истине у оној изреци да је вријеме које пролази истина која измиче пред нама. Наравно, некада и учесници у поступку, најчешће окривљени, имају интерес или сматрају да им је у интересу да се поступак одуговлачи, па неретко злоупотребљавају процесна права", упозорио је Радуловић.

Указао је да би судски систем морао бити организован на начин који би онемогућио сваку злоупотребу и истовремено обезбедио поштовање права на суђење у разумном року.

"На тај начин би се свим учесницима у поступку, али и јавности уопште, послала порука да је правосуђе способно да успостави владавину права", рекао је Радуловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана