Sudski procesi u Crnog Gori bez epiloga i poslije 18 i više mjeseci od hapšenja

Tanjug
Sudski procesi u Crnog Gori bez epiloga i poslije 18 i više mjeseci od hapšenja

PODGORICA - Ključne afere u Crnoj Gori, koje je tužilaštvo procesuiralo, ne dobijaju sudski epilog u nekim slučajevima ni 18 mjeseci nakon hapšenja glavnih aktera, a kada će biti izrečene prve presude, niko ne zna pouzdano, piše danas portal RTCG.

O tome, kažu, najbolje svedoče sudski procesi protiv bivše predsjednce Vrhovnog suda Vesne Medenice, afere "Skaj" ili afere "Plantaže".

U drugim slučajevima, poput afere "Stanovi", ni nakon više pokušaja, nije odlučivano o potvrđivanju optužnice. Vesna Medenica je uhapšena u aprilu 2022. godine, ali kako su i advokati nedavno upozoravali, ako se ovako nastavi, deo okrivljenih svoju odbranu moći će da iznesu tek polovinom naredne godine. Šef "kavačkog klana" Radoje Zvicer u bjekstvu je od 2021. godine, potjernica je raspisana krajem jula 2022. godine, ali optužnica u predmetu poznatom kao "Skaj" još nije ni potvrđena.

Slična situacija je i u aferi "Plantaže", gde glavni deo procesa još nije ni počeo. Evropska komisija je u izvještaju o Crnoj Gori nedavno ukazala na dugotrajna suđenja i neophodnost optimizacije pravosudnih procesa.

No, prava pravosudna reforma, prema najavama skupštinske većine, tek treba da usledi. Advokat Veselin Radulović rekao je za portal da nikada nije dobro kada sudski postupci neopravdano dugo traju.

"Na žalost, u Crnoj Gori još ima previše takvih slučajeva, uključujući i one najvažnije krivične postupke koji se vode pred crnogorskim sudovima. Osim toga što se na taj način krši pravo stranaka na suđenje u razumnom roku, to nam pokazuje i da pravosuđe nije efikasno, ali odugovlačenje postupka može otežati i dokazivanje pred sudom jer praksa često pokaže da ima istine u onoj izreci da je vrijeme koje prolazi istina koja izmiče pred nama. Naravno, nekada i učesnici u postupku, najčešće okrivljeni, imaju interes ili smatraju da im je u interesu da se postupak odugovlači, pa neretko zloupotrebljavaju procesna prava", upozorio je Radulović.

Ukazao je da bi sudski sistem morao biti organizovan na način koji bi onemogućio svaku zloupotrebu i istovremeno obezbedio poštovanje prava na suđenje u razumnom roku.

"Na taj način bi se svim učesnicima u postupku, ali i javnosti uopšte, poslala poruka da je pravosuđe sposobno da uspostavi vladavinu prava", rekao je Radulović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana