Суд у Лондону одбио захтјев да се отвори Свети Стефан

Г.С.
Суд у Лондону одбио захтјев да се отвори Свети Стефан

ЛОНДОН - Лондонски Међународни арбитражни суд (ЛЦИА) одбио је захтјев државе Црне Горе да се отворе град хотел Свети Стефан и Вила Милочер, чији је закупац компанија „Адриатик Пропертиз”, која се повезује са бизнисменом Петросом Статисом, пријатељем предсједника државе Мила Ђукановића.

Лондонски суд је утврдио да неотварање хотела није кршење уговора што се тврдило у захтјеву државе.

Блажо Кажанегра, један од покретача иницијативе да Свети Стефан треба да буде државно добро, каже за Спутњик да је прва рунда одавно прошла када је укинута привремена мјера за забрану пролаза поред Краљичине плаже.

„Очекивано је било да се одбије захтјев за отварање хотела прије окончања поступка. Драгана Станишић Кажанегра, предсједница Управног одбора Будванске ривијере и Јаков Милатовић, бивши министар, су одлично координисали поступком арбитраже у почетку и све је ишло како треба. Блажо Рађеновић се такође срцем бори за Свети Стефан, упркос саплитањима која могу доћи са свих страна, и много је важна била улога Морског добра прошле године у отварању плажа, склањању нелегалне капије и нелегалне кућице. Далеко је ово изгледа од било какве одлуке о суштини спора, јер се само ради о такозваним претходним питањима који не морају имати пуно везе са спором. Видјећемо да ли се промијенила стратегија владе према арбитражи, ја се надам да није јер се ради о националном благу које мора бити доступно свима. Шта год да буде на крају, једно знамо– Паштровићи никад више неће бити градјани другог реда на својој земљи. Свети Стефан је наш и свих градјана Црне Горе. Мора се вратити градјанима, доста је било апартхејда, лажи и превара”, истиче Кажанегра.

 

Медији блиски Демократској партији социјалиста (ДПС) објавили су јуче да се у одлуци суда у Лондону наводи и да су плаже хотелске до окончања арбитраже.

Главна расправа пред арбитражом у Лондону везано за одштетни захтјев од 100 милиона евра, колико од државе тражи закупац, почиње у октобру.

Према подацима Централног регистра привредних субјеката (ЦРПС), као власник компаније „Адриатик Пропертиз” води се офшор компанија „Еидвеј Инвестментс Лимитид” са Британских Дјевичанских острва.

Ко је стварни власник те офшор компаније није познато, али се зна да се као предсједник Одбора директора фирме „Адриатик пропертиз” води грчко-црногорски бизнисмен Петрос Статис.

Мрежа за афирмацију невладиног сектора (МАНС) је прије неколико година открила да је сестра предсједника државе Ана Ђукановић била директно овлашћена од стране офшор компаније „Еидвеј Инвестментс Лимитид”, да у Црној Гори оснује компанију „Адриатик пропертиз”.

Са друге стране, документи Скупштине Црне Горе показују да је Ђукановић активно учествовао у побољшању услова закупа за мистериозну компанију, док је био на челу Владе.

Главни реализатор тог посла је био његов близак пријатељ и дугогодишњи функционер ДПС-а Бранимир Гвозденовић.

Анекс уговора потписан на дан кад је Ђукановић званично постао премијер Ђукановићева влада смањила ренту а увећала закуп Краљичине плаже са 30 на 90 година

Прошле године „Адриатик пропертиз” је пред Арбитражним судом у Лондону покренуо поступак којим тражи 100 милиона евра одштете због, како тврде, непоштовања уговора.

„Адриатик пропертиз” се на тај корак одлучио након што су мјештани поломили капију на Краљичиној плажи, а ЈП Морско добро онемогућило постављање нове капије.

Потом је компанија одлучила да град хотел Свети Стефан и Вилу Милочер затвори, уз образложење да не може гостима гарантовати дискрецију и мир.

На то је Влада Црне Горе, на чијем челу је био премијер Здравко Кривокапић, узвратила својом тужбом.

Свети Стефан, симбол црногорског туризма, је већ другу годину затворен за посјетиоце, Иницијатива за враћање Светог Стефана у потпуно власништво државе тражила је да се љетос град отвори за туристе, да се наплаћује улаз, али се ни то није договорило.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана