Sud u Londonu odbio zahtjev da se otvori Sveti Stefan

G.S.
Sud u Londonu odbio zahtjev da se otvori Sveti Stefan

LONDON - Londonski Međunarodni arbitražni sud (LCIA) odbio je zahtjev države Crne Gore da se otvore grad hotel Sveti Stefan i Vila Miločer, čiji je zakupac kompanija „Adriatik Propertiz”, koja se povezuje sa biznismenom Petrosom Statisom, prijateljem predsjednika države Mila Đukanovića.

Londonski sud je utvrdio da neotvaranje hotela nije kršenje ugovora što se tvrdilo u zahtjevu države.

Blažo Kažanegra, jedan od pokretača inicijative da Sveti Stefan treba da bude državno dobro, kaže za Sputnjik da je prva runda odavno prošla kada je ukinuta privremena mjera za zabranu prolaza pored Kraljičine plaže.

„Očekivano je bilo da se odbije zahtjev za otvaranje hotela prije okončanja postupka. Dragana Stanišić Kažanegra, predsjednica Upravnog odbora Budvanske rivijere i Jakov Milatović, bivši ministar, su odlično koordinisali postupkom arbitraže u početku i sve je išlo kako treba. Blažo Rađenović se takođe srcem bori za Sveti Stefan, uprkos saplitanjima koja mogu doći sa svih strana, i mnogo je važna bila uloga Morskog dobra prošle godine u otvaranju plaža, sklanjanju nelegalne kapije i nelegalne kućice. Daleko je ovo izgleda od bilo kakve odluke o suštini spora, jer se samo radi o takozvanim prethodnim pitanjima koji ne moraju imati puno veze sa sporom. Vidjećemo da li se promijenila strategija vlade prema arbitraži, ja se nadam da nije jer se radi o nacionalnom blagu koje mora biti dostupno svima. Šta god da bude na kraju, jedno znamo– Paštrovići nikad više neće biti gradjani drugog reda na svojoj zemlji. Sveti Stefan je naš i svih gradjana Crne Gore. Mora se vratiti gradjanima, dosta je bilo aparthejda, laži i prevara”, ističe Kažanegra.

 

Mediji bliski Demokratskoj partiji socijalista (DPS) objavili su juče da se u odluci suda u Londonu navodi i da su plaže hotelske do okončanja arbitraže.

Glavna rasprava pred arbitražom u Londonu vezano za odštetni zahtjev od 100 miliona evra, koliko od države traži zakupac, počinje u oktobru.

Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), kao vlasnik kompanije „Adriatik Propertiz” vodi se ofšor kompanija „Eidvej Investments Limitid” sa Britanskih Djevičanskih ostrva.

Ko je stvarni vlasnik te ofšor kompanije nije poznato, ali se zna da se kao predsjednik Odbora direktora firme „Adriatik propertiz” vodi grčko-crnogorski biznismen Petros Statis.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je prije nekoliko godina otkrila da je sestra predsjednika države Ana Đukanović bila direktno ovlašćena od strane ofšor kompanije „Eidvej Investments Limitid”, da u Crnoj Gori osnuje kompaniju „Adriatik propertiz”.

Sa druge strane, dokumenti Skupštine Crne Gore pokazuju da je Đukanović aktivno učestvovao u poboljšanju uslova zakupa za misterioznu kompaniju, dok je bio na čelu Vlade.

Glavni realizator tog posla je bio njegov blizak prijatelj i dugogodišnji funkcioner DPS-a Branimir Gvozdenović.

Aneks ugovora potpisan na dan kad je Đukanović zvanično postao premijer Đukanovićeva vlada smanjila rentu a uvećala zakup Kraljičine plaže sa 30 na 90 godina

Prošle godine „Adriatik propertiz” je pred Arbitražnim sudom u Londonu pokrenuo postupak kojim traži 100 miliona evra odštete zbog, kako tvrde, nepoštovanja ugovora.

„Adriatik propertiz” se na taj korak odlučio nakon što su mještani polomili kapiju na Kraljičinoj plaži, a JP Morsko dobro onemogućilo postavljanje nove kapije.

Potom je kompanija odlučila da grad hotel Sveti Stefan i Vilu Miločer zatvori, uz obrazloženje da ne može gostima garantovati diskreciju i mir.

Na to je Vlada Crne Gore, na čijem čelu je bio premijer Zdravko Krivokapić, uzvratila svojom tužbom.

Sveti Stefan, simbol crnogorskog turizma, je već drugu godinu zatvoren za posjetioce, Inicijativa za vraćanje Svetog Stefana u potpuno vlasništvo države tražila je da se ljetos grad otvori za turiste, da se naplaćuje ulaz, ali se ni to nije dogovorilo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana