Студију опасности од потреса на Трговској гори радиће Природно-математички факултет

Срна
Студију опасности од потреса на Трговској гори радиће Природно-математички факултет

ЗАГРЕБ - Израду студије опасности од потреса на локацији складишта ниско и средње радиоактивног отпада, те постављање и одржавање мреже сеизмографа у околини центра у оснивању на Черкезовцу на Трговској гори, обављаће загребачки Природно-математички факултет.

Одабир је извршен у отвореном поступку јавне набавке, објављено је из Фонда за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нуклеарне електране Кршко.

Процијењена вриједност набавке је 1.800.000 куна /око 450.000 КМ/.

Циљ овог пројекта је успостављање и одржавање мреже сеизмографа и акцелерографа око локације Черкезовац за прецизније мјерење и биљежење помака и убрзања тла током потреса, те анализа потресне опасности за локацију складишта ниско и средње радиоактивног отпада из Нуклеарне електране Кршко у оквиру Центра за збрињавање радиоактивног отпада на локацији Черкезовац за потребе пројектовања, сигурносних анализа и процјене утицаја на околину.

Једна мјерна станица постављена је у новембру 2020. године на локацији Черкезовац.

Предвиђено је постављање још двије станице са сеизмографима и најмање једног акцелерографа и/или премјештање постојећих уређаја на погодну локацију.

Анализа потресне опасности на локацији складишта ниски и средње радиоактивног отпада из Нуклеарне електране Кршко у оквиру Центра за збрињавање радиоактивног отпада укључује детаљну анализу локалне сеизмичности, укључујући податке за 2020. годину и прелиминарне податке о петрињској серији потреса.

Хрватска планира да половину радиоактивног отпада из Нуклеране електране Кршко за чије збрињавање је обавезна, као и постојећи институционални отпад, складишти на локацији Черкезовац, у бившој касарни, на самој граници са БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана