Studiju opasnosti od potresa na Trgovskoj gori radiće Prirodno-matematički fakultet

Srna
Studiju opasnosti od potresa na Trgovskoj gori radiće Prirodno-matematički fakultet

ZAGREB - Izradu studije opasnosti od potresa na lokaciji skladišta nisko i srednje radioaktivnog otpada, te postavljanje i održavanje mreže seizmografa u okolini centra u osnivanju na Čerkezovcu na Trgovskoj gori, obavljaće zagrebački Prirodno-matematički fakultet.

Odabir je izvršen u otvorenom postupku javne nabavke, objavljeno je iz Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško.

Procijenjena vrijednost nabavke je 1.800.000 kuna /oko 450.000 KM/.

Cilj ovog projekta je uspostavljanje i održavanje mreže seizmografa i akcelerografa oko lokacije Čerkezovac za preciznije mjerenje i bilježenje pomaka i ubrzanja tla tokom potresa, te analiza potresne opasnosti za lokaciju skladišta nisko i srednje radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško u okviru Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac za potrebe projektovanja, sigurnosnih analiza i procjene uticaja na okolinu.

Jedna mjerna stanica postavljena je u novembru 2020. godine na lokaciji Čerkezovac.

Predviđeno je postavljanje još dvije stanice sa seizmografima i najmanje jednog akcelerografa i/ili premještanje postojećih uređaja na pogodnu lokaciju.

Analiza potresne opasnosti na lokaciji skladišta niski i srednje radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško u okviru Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada uključuje detaljnu analizu lokalne seizmičnosti, uključujući podatke za 2020. godinu i preliminarne podatke o petrinjskoj seriji potresa.

Hrvatska planira da polovinu radioaktivnog otpada iz Nuklerane elektrane Krško za čije zbrinjavanje je obavezna, kao i postojeći institucionalni otpad, skladišti na lokaciji Čerkezovac, u bivšoj kasarni, na samoj granici sa BiH.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana