Штрбац: Поруке из Книна да"Олуја" има и мрље Србима не помаже много

Танјуг
Штрбац: Поруке из Книна да"Олуја" има и мрље Србима не помаже много

БЕОГРАД - Предсједник "Веритаса" Саво Штрбац оцијенио је данас да се поруке званичника Храватске на обиљежавању "Олује" разликују у односу на претходне године утолико што је констатовало да је та акција имала и "мрље", али каже да ће им вјеровати када буду промјенили нешто у пракси и када још неког осуде за злочине почињене над српским становништвом.

"Ово данас се разликује, процијењујући по говорима, првенствено предсједника и премијера Хрватске, ваљда и због договора са Србима, присуства Бориса Милошевића. Могло се чути оно што до сада није, а то је да су и Срби имали жртве и да је акција имала ''мрља''. До сад је она за њих била ''чиста као суза", рекао је Штрабц за Тањуг.

Штрбац је примјетио да је било ријечи о томе да Хрвати акцију сматрају ослобађајућом, а да Срби то сматрају злочиначком акцијом, тако да су се, оцијењује, чули тонови некаквог помирења.

"Мислим да је то био договор између Андреје Пленковића и (Милорада) Пуповца, односно Бориса Милошевића", рекао је Штрбац, али и подсјетио да је ипак ријеч о прослави.

Како каже, то што је речено на обиљежавању Србима не помаже много, јер Хрвати и даље негирају да је "Олуја" била етничко чишћење, само сада, каже, признају да је било грешака посебно у "пост Олуји".

Подсјећа да је хрватски наратив да је "Олуја" била легитимна акција, праведна и неопходна, а да је српски наратив да је то била злочиначка акција уперена против српског становништва, да су они хтјели територије без Срба што се, додаје, нажалост и остварило.

"Ја ћу њима вјеровати да су нешто промијенили од досадашње праксе и наратива када још неког осуде за злочине над несретним старим становништвом које је побијено у пост Олуји и самој акцији, а убијено их је по Веритасовим подацима 1.222, а међу њима су биле 522 жене", рекао је Штрбац.

Штрбац је оцијенио да ће Милошевић, након доласка у Книн код представика Срба зарадити епитет дугог Бранковића, али да је његова политичка будућност у Хрватској загрантована, јер је за Хрватску постао херој пост Олује.

"Икона домовнског рата је Готовина, а Борис Милошевић ће од данас бити херој постолује", рекао је Штрбац и подсјетио да је Милошевић до сада био ангажован у двије хрватске владе, да је био помоћник министра управе, те да није неко ко се појавио изненада, да га је похвалио и предсједник хрватске државе.

Према његовим ријечима, четврт вијека послије Олује десиле су се заиста велике промјене, а највећа је у томе што представник српског народа својим прусутвом признаје наратив Хрватске, да је била легиртимна неопходна и праведна операције, а то им је једино фалило, и више од тога,

Милошевић је, како Штрбац додаје у потрази за својим идентитетом.

"На правом је мјесту, син је побједника у овом рату, његов отац је ратовао против нас Крајишника. Политичка будућност му је загарантовани и ако на власт дође најдеснији политички спектар за све њих Милошевић је национални херој", рекао је Штрбац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана