Štrbac: Poruke iz Knina da"Oluja" ima i mrlje Srbima ne pomaže mnogo

Tanjug
Štrbac: Poruke iz Knina da"Oluja" ima i mrlje Srbima ne pomaže mnogo

BEOGRAD - Predsjednik "Veritasa" Savo Štrbac ocijenio je danas da se poruke zvaničnika Hravatske na obilježavanju "Oluje" razlikuju u odnosu na prethodne godine utoliko što je konstatovalo da je ta akcija imala i "mrlje", ali kaže da će im vjerovati kada budu promjenili nešto u praksi i kada još nekog osude za zločine počinjene nad srpskim stanovništvom.

"Ovo danas se razlikuje, procijenjujući po govorima, prvenstveno predsjednika i premijera Hrvatske, valjda i zbog dogovora sa Srbima, prisustva Borisa Miloševića. Moglo se čuti ono što do sada nije, a to je da su i Srbi imali žrtve i da je akcija imala ''mrlja''. Do sad je ona za njih bila ''čista kao suza", rekao je Štrabc za Tanjug.

Štrbac je primjetio da je bilo riječi o tome da Hrvati akciju smatraju oslobađajućom, a da Srbi to smatraju zločinačkom akcijom, tako da su se, ocijenjuje, čuli tonovi nekakvog pomirenja.

"Mislim da je to bio dogovor između Andreje Plenkovića i (Milorada) Pupovca, odnosno Borisa Miloševića", rekao je Štrbac, ali i podsjetio da je ipak riječ o proslavi.

Kako kaže, to što je rečeno na obilježavanju Srbima ne pomaže mnogo, jer Hrvati i dalje negiraju da je "Oluja" bila etničko čišćenje, samo sada, kaže, priznaju da je bilo grešaka posebno u "post Oluji".

Podsjeća da je hrvatski narativ da je "Oluja" bila legitimna akcija, pravedna i neophodna, a da je srpski narativ da je to bila zločinačka akcija uperena protiv srpskog stanovništva, da su oni htjeli teritorije bez Srba što se, dodaje, nažalost i ostvarilo.

"Ja ću njima vjerovati da su nešto promijenili od dosadašnje prakse i narativa kada još nekog osude za zločine nad nesretnim starim stanovništvom koje je pobijeno u post Oluji i samoj akciji, a ubijeno ih je po Veritasovim podacima 1.222, a među njima su bile 522 žene", rekao je Štrbac.

Štrbac je ocijenio da će Milošević, nakon dolaska u Knin kod predstavika Srba zaraditi epitet dugog Brankovića, ali da je njegova politička budućnost u Hrvatskoj zagrantovana, jer je za Hrvatsku postao heroj post Oluje.

"Ikona domovnskog rata je Gotovina, a Boris Milošević će od danas biti heroj postoluje", rekao je Štrbac i podsjetio da je Milošević do sada bio angažovan u dvije hrvatske vlade, da je bio pomoćnik ministra uprave, te da nije neko ko se pojavio iznenada, da ga je pohvalio i predsjednik hrvatske države.

Prema njegovim riječima, četvrt vijeka poslije Oluje desile su se zaista velike promjene, a najveća je u tome što predstavnik srpskog naroda svojim prusutvom priznaje narativ Hrvatske, da je bila legirtimna neophodna i pravedna operacije, a to im je jedino falilo, i više od toga,

Milošević je, kako Štrbac dodaje u potrazi za svojim identitetom.

"Na pravom je mjestu, sin je pobjednika u ovom ratu, njegov otac je ratovao protiv nas Krajišnika. Politička budućnost mu je zagarantovani i ako na vlast dođe najdesniji politički spektar za sve njih Milošević je nacionalni heroj", rekao je Štrbac.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana