Штета у Двору пријављена на 1.100 објеката

Срна
Штета у Двору пријављена на 1.100 објеката

ДВОР - Начелник општине Двор Никола Арбутина изјавио је Срни да је у овој локалној заједници до сада пријављена штета од земљотреса на 1.100 објеката, те да су статичари прегледали 202 објекта.

“Од до сада прегледаних објеката, 27 има црвену наљепницу, што значи да су неусловни за становање, 57 жуту наљепницу што значи да се у њима може боравити на властиту одговорност и остали објекти имају зелену наљепницу - оштећени су и потребна им је санација”, појаснио је Арбутина.

Он је рекао да је од 27 породица чији објекти имају црвену наљепницу у неком виду алтернативног смјештаја збринуто 14.

“Осталих 13 породица су или у помоћним објектима или код рођака. Општина Двор је исказала потребе за смјештај ових породица. Извјештаји се раде на дневној бази, на основу података након обиласка кућа”, навео је Арбутина.

Он каже да је синоћ допремљен један контејнер који су обезбиједили Митрополија загребачко- љубљанска и Српско народно вијеће, те да данас очекују један контејнер од Владе Хрватске.

Према његовим ријечима, попис и процјена штете на терену су успорени с обзиром на то да се ради о великој површини, а неки објекти су на неприступачном терену и неопходна су теренска возила.

“Добили смо обећања од државног кризног штаба да ће у Двор доћи већи број статичара јер још треба прегледати и утврдити оштећења на 808 објеката”, рекао је Арбутина.

Он каже да се у Двор свакодневно допрема 150 топлих оброка - 50 обезбјеђује државни кризни штаб, а 100 Удружење “Свјетлост” из Сиска, што је за сада, на основу исказаних потреба, довољно.

Осим тога, Црвени крст по потреби доставља прехрамбене и хигијенске пакете и одјећу.

“Помоћ нам је стигла у петак из Вуковара, а јуче из Њемачке”, рекао је Арбутина и додао да општинска управа ради све дане у седмици, те да су дежурства организована и током ноћи.

“Одлуком Владе Хрватске од 18. јануара, грађани који су погођени земљотресом у Сисачко- мославачкој и Загребачкој жупанији, што значи сви грађани Двора, ослобођени су плаћања електричне енергије ХЕП-у и плаћања РТВ претплате за прва три мјесеца ове године”, објаснио је Арбутина.

Он је додао да је Влада Хрватске почела исплату једнократних помоћи грађанима који су се претходно пријавили Центру за социјални рад.

“Апелујем да сви грађани којима су оштећени објекти пријаве штету самостално или да им помогну општинске службе јер ће пријава бити услов за остваривање права на обнову коју ће финансирати држава”, рекао је Арбутина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана