Šteta u Dvoru prijavljena na 1.100 objekata

Srna
Šteta u Dvoru prijavljena na 1.100 objekata

DVOR - Načelnik opštine Dvor Nikola Arbutina izjavio je Srni da je u ovoj lokalnoj zajednici do sada prijavljena šteta od zemljotresa na 1.100 objekata, te da su statičari pregledali 202 objekta.

“Od do sada pregledanih objekata, 27 ima crvenu naljepnicu, što znači da su neuslovni za stanovanje, 57 žutu naljepnicu što znači da se u njima može boraviti na vlastitu odgovornost i ostali objekti imaju zelenu naljepnicu - oštećeni su i potrebna im je sanacija”, pojasnio je Arbutina.

On je rekao da je od 27 porodica čiji objekti imaju crvenu naljepnicu u nekom vidu alternativnog smještaja zbrinuto 14.

“Ostalih 13 porodica su ili u pomoćnim objektima ili kod rođaka. Opština Dvor je iskazala potrebe za smještaj ovih porodica. Izvještaji se rade na dnevnoj bazi, na osnovu podataka nakon obilaska kuća”, naveo je Arbutina.

On kaže da je sinoć dopremljen jedan kontejner koji su obezbijedili Mitropolija zagrebačko- ljubljanska i Srpsko narodno vijeće, te da danas očekuju jedan kontejner od Vlade Hrvatske.

Prema njegovim riječima, popis i procjena štete na terenu su usporeni s obzirom na to da se radi o velikoj površini, a neki objekti su na nepristupačnom terenu i neophodna su terenska vozila.

“Dobili smo obećanja od državnog kriznog štaba da će u Dvor doći veći broj statičara jer još treba pregledati i utvrditi oštećenja na 808 objekata”, rekao je Arbutina.

On kaže da se u Dvor svakodnevno doprema 150 toplih obroka - 50 obezbjeđuje državni krizni štab, a 100 Udruženje “Svjetlost” iz Siska, što je za sada, na osnovu iskazanih potreba, dovoljno.

Osim toga, Crveni krst po potrebi dostavlja prehrambene i higijenske pakete i odjeću.

“Pomoć nam je stigla u petak iz Vukovara, a juče iz Njemačke”, rekao je Arbutina i dodao da opštinska uprava radi sve dane u sedmici, te da su dežurstva organizovana i tokom noći.

“Odlukom Vlade Hrvatske od 18. januara, građani koji su pogođeni zemljotresom u Sisačko- moslavačkoj i Zagrebačkoj županiji, što znači svi građani Dvora, oslobođeni su plaćanja električne energije HEP-u i plaćanja RTV pretplate za prva tri mjeseca ove godine”, objasnio je Arbutina.

On je dodao da je Vlada Hrvatske počela isplatu jednokratnih pomoći građanima koji su se prethodno prijavili Centru za socijalni rad.

“Apelujem da svi građani kojima su oštećeni objekti prijave štetu samostalno ili da im pomognu opštinske službe jer će prijava biti uslov za ostvarivanje prava na obnovu koju će finansirati država”, rekao je Arbutina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana