Шта је Кисинџер говорио о Косову и Метохији

Танјуг
Foto: Taнјуг/AP

Бивши амерички шеф дипломатије Хенри Кисинџер, који је преминуо у сриједу у стотој години, био је цијењен у свијету као један од најмудријих дипломата 20. вијека, а током богате каријере, говорио је много и о Западном Балкану, коментаришући да су Косово и Метохија за Србе "национални храм".

Кисинџер је тако довео у питање америчку политику на Балкану, рекавши да "не постоји јасна дефиниција интереса САД на Балкану".

"Европљани би требало да се баве догађајима у свом дворишту", рекао је Кисинџер, подсјећа Гардијан.

Кисинџер, који је био амерички државни секретар у периоду од 1973. до 1977. године, рекао је да "не схвата шта Америка покушава да постигне на Балкану".

"Постоји нешто веома погрешно о нашој војној операцији на Косову. Толико погрешно да морате да се запитате како је Вашингтон убиједио савезнике у идеју да ствара неки балкански мировни споразум између добро наоружаних Срба и етничких Албанаца, кад ниједна од страна то не жели", рекао је Кисинџер.

Он је додао да "тај конфликт траје већ 600 година".

"Сада ми долазимо и кажемо да имамо рјешења, а ако не прихватите наше рјешење, бомбардоваћемо вас. Имам проблем са тим", рекао је Кисинџер 1999. године.

Такође је говорио да је политика америчке администрације према Косову погрешна јер би независно или аутономно Косово дестабилизовало регион, писао је раније Вашингтон пост.

"То је зато што косовски Албанци настоје да инкорпорирају сусједне албанске мањине, углавном у Македонији, а можда и саму Албанију", рекао је Кисинџер за вашингтонски лист.

Он је додао да то није добро промишљен потез, "нимало".

"План администрације не укључује опције - шта ако бомбардовање не успије, шта ако не примора југословенског лидера Милошевића да прихвати мировне услове које је већ одбио много пута", истакао је Кисинџер.

Овако је говорио Кисинџер: Бесмислено инсистирање САД на опстанку БиХ

Када се ради о Босни и Херцеговини, он је говорио да је то вјештачка творевина и  да Слободан Милошевић "није Хитлер, већ балкански нитков".

"Ни Милошевић, нити било који лидер са Балкана није у позицији да буде глобална пријетња, како оцјењује предсједник Клинтон", напоменуо је Кисинџер.

Кисинџер је подржао америчку политику у БиХ.

"Милошевић сноси главну одговорност за бруталности у Босни, снажно подржавам америчко распоређивање тамо. Али, за разлику од Босне, рат на Косову је због територије коју Срби сматрају националном светињом", истакао је бивши амерички дипломата.

Када је реч о Рамбујеу, Киснџер је рекао да су Срби одбацили мировни споразум јер су у томе видјели увертиру за независност Косова.

"Срби, такође, виде присуство НАТО трупа као врсту стране окупације против које се Србија борила кроз историју, укључујући отоманска и аустроугарска царства, Хитлера и Стаљина. Чак и ако их бомбардујете до капитулације, тешко да можете да очекујете да ће прихватити такав исход", коментарисао је Кисинџер те 1999. године за "Њузвик".

Преминуо моћни дипломата Хенри Кисинџер

Он је рекао да БиХ никада није постојала као држава и да је вјештачка творевина.

"Могли смо нешто да учинимо на почетку рата, када су Срби оптуживани да су масовно кршили људска права. Сада се, међутим, понашамо као да силом покушавамо да вратимо Србе у некакву митску Босну, која није постојала никада у историји. Не постоји босански језик, не постоји босанска култура. Босна је административна јединица која се састоји од Хрвата, муслимана и Срба, а вештачки је створена у бившој Југославији и глупаво призната као држава од западних сила", поручио је Кисинџер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана