Šta je Kisindžer govorio o Kosovu i Metohiji

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

Bivši američki šef diplomatije Henri Kisindžer, koji je preminuo u srijedu u stotoj godini, bio je cijenjen u svijetu kao jedan od najmudrijih diplomata 20. vijeka, a tokom bogate karijere, govorio je mnogo i o Zapadnom Balkanu, komentarišući da su Kosovo i Metohija za Srbe "nacionalni hram".

Kisindžer je tako doveo u pitanje američku politiku na Balkanu, rekavši da "ne postoji jasna definicija interesa SAD na Balkanu".

"Evropljani bi trebalo da se bave događajima u svom dvorištu", rekao je Kisindžer, podsjeća Gardijan.

Kisindžer, koji je bio američki državni sekretar u periodu od 1973. do 1977. godine, rekao je da "ne shvata šta Amerika pokušava da postigne na Balkanu".

"Postoji nešto veoma pogrešno o našoj vojnoj operaciji na Kosovu. Toliko pogrešno da morate da se zapitate kako je Vašington ubijedio saveznike u ideju da stvara neki balkanski mirovni sporazum između dobro naoružanih Srba i etničkih Albanaca, kad nijedna od strana to ne želi", rekao je Kisindžer.

On je dodao da "taj konflikt traje već 600 godina".

"Sada mi dolazimo i kažemo da imamo rješenja, a ako ne prihvatite naše rješenje, bombardovaćemo vas. Imam problem sa tim", rekao je Kisindžer 1999. godine.

Takođe je govorio da je politika američke administracije prema Kosovu pogrešna jer bi nezavisno ili autonomno Kosovo destabilizovalo region, pisao je ranije Vašington post.

"To je zato što kosovski Albanci nastoje da inkorporiraju susjedne albanske manjine, uglavnom u Makedoniji, a možda i samu Albaniju", rekao je Kisindžer za vašingtonski list.

On je dodao da to nije dobro promišljen potez, "nimalo".

"Plan administracije ne uključuje opcije - šta ako bombardovanje ne uspije, šta ako ne primora jugoslovenskog lidera Miloševića da prihvati mirovne uslove koje je već odbio mnogo puta", istakao je Kisindžer.

Ovako je govorio Kisindžer: Besmisleno insistiranje SAD na opstanku BiH

Kada se radi o Bosni i Hercegovini, on je govorio da je to vještačka tvorevina i  da Slobodan Milošević "nije Hitler, već balkanski nitkov".

"Ni Milošević, niti bilo koji lider sa Balkana nije u poziciji da bude globalna prijetnja, kako ocjenjuje predsjednik Klinton", napomenuo je Kisindžer.

Kisindžer je podržao američku politiku u BiH.

"Milošević snosi glavnu odgovornost za brutalnosti u Bosni, snažno podržavam američko raspoređivanje tamo. Ali, za razliku od Bosne, rat na Kosovu je zbog teritorije koju Srbi smatraju nacionalnom svetinjom", istakao je bivši američki diplomata.

Kada je reč o Rambujeu, Kisndžer je rekao da su Srbi odbacili mirovni sporazum jer su u tome vidjeli uvertiru za nezavisnost Kosova.

"Srbi, takođe, vide prisustvo NATO trupa kao vrstu strane okupacije protiv koje se Srbija borila kroz istoriju, uključujući otomanska i austrougarska carstva, Hitlera i Staljina. Čak i ako ih bombardujete do kapitulacije, teško da možete da očekujete da će prihvatiti takav ishod", komentarisao je Kisindžer te 1999. godine za "Njuzvik".

Preminuo moćni diplomata Henri Kisindžer

On je rekao da BiH nikada nije postojala kao država i da je vještačka tvorevina.

"Mogli smo nešto da učinimo na početku rata, kada su Srbi optuživani da su masovno kršili ljudska prava. Sada se, međutim, ponašamo kao da silom pokušavamo da vratimo Srbe u nekakvu mitsku Bosnu, koja nije postojala nikada u istoriji. Ne postoji bosanski jezik, ne postoji bosanska kultura. Bosna je administrativna jedinica koja se sastoji od Hrvata, muslimana i Srba, a veštački je stvorena u bivšoj Jugoslaviji i glupavo priznata kao država od zapadnih sila", poručio je Kisindžer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana