Српска координација:Одлазак Милошевића у Книн не може да прекрије злочиначку страну "Олује"

Срна
Српска координација:Одлазак Милошевића у Книн не може да прекрије злочиначку страну "Олује"

БЕОГРАД - Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије - Српска координација сматра неприхватљивим учешће представника Срба на државној прослави у Книну масовног етничког прогона Срба из Крајине у злочиначкој акцији хрватске војске и полиције "Олуја".

Српска координација истиче да би учешће изабраног представника Срба у Хрватској Бориса Милошевића било у функцији "смоквиног листа", којим би се прекрила злочиначка страна те акције.

- Учешће изабраног представника Срба у Хрватској у прослави "Олује", неће моћи да избрише чињеницу да је реч о удруженом злочиначком подухвату који је имао јасан циљ - спровођење "коначног решења" за Србе, у виду трајног етничког прогона са простора тадашње Крајине - истичу из Координације.

Поводом 25 година од "масовног етничког прогона Срба" у акција "Олуја", Српска координација истиче да је то био државни пројекат власти у Хрватској, на челу са тадашњим предсједником Фрањом Туђманом, који је спроведен на систематски и бруталан начин - јавним убиствима цивила, прогоном, отимачином, пљачкањем, паљењем и уништавањем српске имовине и јавне инфрструктуре, по систему "спаљене земље".

- Данас у хрватском друштву преовладава неистина да су Срби отишли јер нису хтели да живе у Хрватској, а не да су протјерани - наводе из Координације.

Српска координација указује да све релевантне хрватске политичке странке виде само такозвану ослободилачку страну "Олује" и не пада им на памет да поставе питање њене злочиначке садржине, коју чине планска и масовна убиства и систематски прогон несретних људи са њихових вијековних огњишта.

Све то, како се наводи, указује да је Хрватска далеко од суочавања са прошлошћу и иоле објективног сагледавања догађаја из ближе и даље историје.

- Због свега наведеног, уз болно сећање на своја страдања и патње доживљене током и након "Олује", породице жртава, као и прогнани Срби из Хрватске, изражавају неслагање са намером Бориса Милошевића да присуствује овогодишњој прослави "Олује"у Книну-  истичу из Српске координације.

Српска координација, у име породица убијених, погинулих, несталих и прогнаних лица, подсјећа да је у акцији етничког чишћења "Олуја", убијено 1.834 лица српске националности, од тога више од 1.200 српских цивила од којих је више од 60 одсто било старије од 60 година.

Нестало је више пд 1.800 људи, протјерано је више од 250.000 Срба, запаљено више од 20.000 српских кућа и објеката, а више од 40.000 станова у својини Срба узурпирано је и никада није враћено, наводе из Координације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана