Srpska koordinacija:Odlazak Miloševića u Knin ne može da prekrije zločinačku stranu "Oluje"

Srna
Srpska koordinacija:Odlazak Miloševića u Knin ne može da prekrije zločinačku stranu "Oluje"

BEOGRAD - Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije - Srpska koordinacija smatra neprihvatljivim učešće predstavnika Srba na državnoj proslavi u Kninu masovnog etničkog progona Srba iz Krajine u zločinačkoj akciji hrvatske vojske i policije "Oluja".

Srpska koordinacija ističe da bi učešće izabranog predstavnika Srba u Hrvatskoj Borisa Miloševića bilo u funkciji "smokvinog lista", kojim bi se prekrila zločinačka strana te akcije.

- Učešće izabranog predstavnika Srba u Hrvatskoj u proslavi "Oluje", neće moći da izbriše činjenicu da je reč o udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao jasan cilj - sprovođenje "konačnog rešenja" za Srbe, u vidu trajnog etničkog progona sa prostora tadašnje Krajine - ističu iz Koordinacije.

Povodom 25 godina od "masovnog etničkog progona Srba" u akcija "Oluja", Srpska koordinacija ističe da je to bio državni projekat vlasti u Hrvatskoj, na čelu sa tadašnjim predsjednikom Franjom Tuđmanom, koji je sproveden na sistematski i brutalan način - javnim ubistvima civila, progonom, otimačinom, pljačkanjem, paljenjem i uništavanjem srpske imovine i javne infrstrukture, po sistemu "spaljene zemlje".

- Danas u hrvatskom društvu preovladava neistina da su Srbi otišli jer nisu hteli da žive u Hrvatskoj, a ne da su protjerani - navode iz Koordinacije.

Srpska koordinacija ukazuje da sve relevantne hrvatske političke stranke vide samo takozvanu oslobodilačku stranu "Oluje" i ne pada im na pamet da postave pitanje njene zločinačke sadržine, koju čine planska i masovna ubistva i sistematski progon nesretnih ljudi sa njihovih vijekovnih ognjišta.

Sve to, kako se navodi, ukazuje da je Hrvatska daleko od suočavanja sa prošlošću i iole objektivnog sagledavanja događaja iz bliže i dalje istorije.

- Zbog svega navedenog, uz bolno sećanje na svoja stradanja i patnje doživljene tokom i nakon "Oluje", porodice žrtava, kao i prognani Srbi iz Hrvatske, izražavaju neslaganje sa namerom Borisa Miloševića da prisustvuje ovogodišnjoj proslavi "Oluje"u Kninu-  ističu iz Srpske koordinacije.

Srpska koordinacija, u ime porodica ubijenih, poginulih, nestalih i prognanih lica, podsjeća da je u akciji etničkog čišćenja "Oluja", ubijeno 1.834 lica srpske nacionalnosti, od toga više od 1.200 srpskih civila od kojih je više od 60 odsto bilo starije od 60 godina.

Nestalo je više pd 1.800 ljudi, protjerano je više od 250.000 Srba, zapaljeno više od 20.000 srpskih kuća i objekata, a više od 40.000 stanova u svojini Srba uzurpirano je i nikada nije vraćeno, navode iz Koordinacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana