Срби најављују координисано дјеловање до краја пописа у Хрватској

Танјуг
Срби најављују координисано дјеловање до краја пописа у Хрватској

ЗАГРЕБ - Српско народно вијеће (СНВ) саопштило је да је предстојећи попис становништва Хрватске важан за националне мањине, односно за допунске изборе за непопуњена одборничка мјеста намењена националним мањинама који ће се одржати на јесен.

Учесници дводневног Савјетовања српских организација, СНВ-а, СДСС-а, Српског културног друштва "Просвјета" и Заједничког вијећа општина (ЗВО) закључили су у суботу да ће до краја пописа становништва и допунских избора дјеловати координисано о чему ће редовно извјештавати јавност.

Посланик у Сабору и предсједник СНВ-а Милорад Пуповац рекао је да желе да се створи лежернија и толерантнија атмосфера у друштву, као претпоставка да се сваки припадник националне мањине слободно изјасни о својој етничкој припадности, како српске, тако и других мањина, преноси Хина.

То је илустровао стањем у Вуковару чији је градоначелник Иван Пенава, како је рекао Пуповац, "у својој антисрпској кампањи имао тему ћирилчног писма, па онда ратне злочине, а сада је нашао тему укидања школа по моделу А".

Пенаву је притом назвао "произвођачем непријатељства у Хрватској који Србе непрестано означава као неку пријетњу Хрватској, националистицки и шовинистички", преноси Хина.

Пуповац је нагласио да право школовања на свом језику и писму имају и друге националне мањине у Хрватској, италијанска, чешка и мађарска.

Он је додао да њихове школе имају признате мањинске школе, а Срби не, те је тиме српска национална мањина дискриминисана у односу на остале мањине.

Говорећи о очекиваним разликама прошлог и будућег пописа становништва Пуповац је рекао да је исељавање штетно за цијело друштво, те је најбољи показатељ да људи одлазе из средина гдје се догађа дуготрајна нетолеранција и лоша политичка атмосфера.

Посланик СДСС-а у Сабору Драгана Јецков послала је поруку да се у јавности говори о "одвојеним школама", али да тај термин није добар, јер да се настава у њима спроводи по истим курикулумима, али преведено на српски језик и ћирилично писмо.

Потпредсједник хрватске Владе из редова СДСС Борис Милошевић нагласио је да на протеклим редовним изборима није постигнута заступљеност мањина адекватна постотку заступљености националних мањина у општој популацији, и да је Влада Хрватске обавезна да распише допунске изборе.

-На тим ће се изборима бирати укупно 74 одборника из реда српске заједнице у Хрватској и то у 10 жупанија, седам градова и 37 општина, што ће значајно обогатити представљеност припадника српске националне мањине у јединицама регионалне и локалне самоуправе - рекао је Милошевић.

У име СНВ-а је Јелена Мајсторовић рекла е да ће се ангажовати СНВ са својих 150 мањинских вијећа, мрежа СКД „Просвјете“  те мреже општина у Вуковарско -сријемској и Осјечко- барањској жупанији с циљем да се припадницима српске заједнице приближи и нова могућност уписивања својих података за попис становништва преко платформе Е-грађани.

Након допунских избора попуниће се осим 74 одборничких мјеста за српску националну мањину такође и 11 за ромску, четири за талијанску, три за мађарску и једно за украјинску.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана