Srbi najavljuju koordinisano djelovanje do kraja popisa u Hrvatskoj

Tanjug
Srbi najavljuju koordinisano djelovanje do kraja popisa u Hrvatskoj

ZAGREB - Srpsko narodno vijeće (SNV) saopštilo je da je predstojeći popis stanovništva Hrvatske važan za nacionalne manjine, odnosno za dopunske izbore za nepopunjena odbornička mjesta namenjena nacionalnim manjinama koji će se održati na jesen.

Učesnici dvodnevnog Savjetovanja srpskih organizacija, SNV-a, SDSS-a, Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" i Zajedničkog vijeća opština (ZVO) zaključili su u subotu da će do kraja popisa stanovništva i dopunskih izbora djelovati koordinisano o čemu će redovno izvještavati javnost.

Poslanik u Saboru i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac rekao je da žele da se stvori ležernija i tolerantnija atmosfera u društvu, kao pretpostavka da se svaki pripadnik nacionalne manjine slobodno izjasni o svojoj etničkoj pripadnosti, kako srpske, tako i drugih manjina, prenosi Hina.

To je ilustrovao stanjem u Vukovaru čiji je gradonačelnik Ivan Penava, kako je rekao Pupovac, "u svojoj antisrpskoj kampanji imao temu ćirilčnog pisma, pa onda ratne zločine, a sada je našao temu ukidanja škola po modelu A".

Penavu je pritom nazvao "proizvođačem neprijateljstva u Hrvatskoj koji Srbe neprestano označava kao neku prijetnju Hrvatskoj, nacionalisticki i šovinistički", prenosi Hina.

Pupovac je naglasio da pravo školovanja na svom jeziku i pismu imaju i druge nacionalne manjine u Hrvatskoj, italijanska, češka i mađarska.

On je dodao da njihove škole imaju priznate manjinske škole, a Srbi ne, te je time srpska nacionalna manjina diskriminisana u odnosu na ostale manjine.

Govoreći o očekivanim razlikama prošlog i budućeg popisa stanovništva Pupovac je rekao da je iseljavanje štetno za cijelo društvo, te je najbolji pokazatelj da ljudi odlaze iz sredina gdje se događa dugotrajna netolerancija i loša politička atmosfera.

Poslanik SDSS-a u Saboru Dragana Jeckov poslala je poruku da se u javnosti govori o "odvojenim školama", ali da taj termin nije dobar, jer da se nastava u njima sprovodi po istim kurikulumima, ali prevedeno na srpski jezik i ćirilično pismo.

Potpredsjednik hrvatske Vlade iz redova SDSS Boris Milošević naglasio je da na proteklim redovnim izborima nije postignuta zastupljenost manjina adekvatna postotku zastupljenosti nacionalnih manjina u opštoj populaciji, i da je Vlada Hrvatske obavezna da raspiše dopunske izbore.

-Na tim će se izborima birati ukupno 74 odbornika iz reda srpske zajednice u Hrvatskoj i to u 10 županija, sedam gradova i 37 opština, što će značajno obogatiti predstavljenost pripadnika srpske nacionalne manjine u jedinicama regionalne i lokalne samouprave - rekao je Milošević.

U ime SNV-a je Jelena Majstorović rekla e da će se angažovati SNV sa svojih 150 manjinskih vijeća, mreža SKD „Prosvjete“  te mreže opština u Vukovarsko -srijemskoj i Osječko- baranjskoj županiji s ciljem da se pripadnicima srpske zajednice približi i nova mogućnost upisivanja svojih podataka za popis stanovništva preko platforme E-građani.

Nakon dopunskih izbora popuniće se osim 74 odborničkih mjesta za srpsku nacionalnu manjinu takođe i 11 za romsku, četiri za talijansku, tri za mađarsku i jedno za ukrajinsku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana