СПЦ: Позив на човјекољубље, достојанство и дар другоме

Срна
СПЦ: Позив на човјекољубље, достојанство и дар другоме

ЦЕТИЊЕ - Митрополија црногорско-приморска Српске православне цркве (СПЦ) упутила је данас Позив цркве на братску љубав и узајамност у којем све богољубиве хришћане и све људе добре воље позива да пред предстојећим тегобама стоје достојанствено, да буду човјекољубиви у мјери на коју позива Јеванђеље, да братски дијеле и брину о пријатељу и комшији онако како би вољели да неко брине о њима.

У позиву се поручује онима којима је Бог дао да имају, да имовину схвате као дар који, у овим тешким временима, по расуђивању и онолико колико се може, подијеле са другима.

"А они који приме помоћ или зајам, нека то чине са благодарношћу. Какви будемо једни према другима, сада кад је најтеже, тако ће нам и Господ вратити, када, по Његовој вољи и милости, дођу дани избављења од васколиких напасти које нас сналазе", поручује Митрополија СПЦ са Цетиња.

У Позиву се истиче да у овом бурном времену борбе за елементарну правду и одбрану Цркве од насртаја антиуставног безакоња, "пастирска нам брига налаже да упозоримо и на опасности које су се надвиле над голим животима вјерујућих хришћана и свих грађана Црне Горе".

Они истичу да молитвене литије, на јединствен начин у Европи, показују да је народ постао слободан.

"Свима нам је тешко, а биће још теже у погледу материјалне егзистенције. Судбину већине грађана дијеле и наши свештеници – од којих многи живе од социјалне помоћи Цркве, која у ствари живи од народа, као и монаси који су се и заклели на сиромашан и скроман живот", истиче се у Позиву на братску љубав и узајамност.

Они додају да је Црква, поред бриге о свештенству и монаштву са мноштвом новообновљених манастира, од својих невеликих средстава отворила и четири народне кухиње /Цетиње, Подгорица, Беране, Бијело Поље/ у којима се хране стотине сиромашних породица.

Истовремено, Митрополија, нарочито преко Манастира Острога, на сваки начин, помаже великом броју угрожених људи, а посебна је брига посвећена избјеглицама са Косова и Метохије, из БиХ, Хрватске.

Осим тога, Црква се брине и о омладини, која је будућност ове земље, тако што издваја десетине стипендија за студенте разних факултета.

"Буквално, све што је стекла и што стиче својим трудом, као и што добије народним прилозима, Црква дијели и додјељује другима. Наше монаштво све се више бави пољопривредом и сточарством, обнављајући духовно себе и светиње, као и остатке црквене имовине коју држава није одузела", истиче се у Позиву.

Они наводе и да монаси и монахиње својим трудом зарађују свој хљеб, све им је заједничко, нико од њих не стиче за себе или своје него само за општу корист и служење свима.

"Тим својим трудом, као и увијек, служе за примјер свима грађанима, нарочито онима који су напустили своја имања, а у градовима остали и остају без посла и плате". наводе из Митрополије са Цетиња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана